The Book Pond
1083 recensioner
4475804 besök
Trollkarlen från Oz
pixel
Frank Baum
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The wonderful wizard of Oz
Bokförlag: pixel Delta
Utgiven: pixel 1982
ISBN: pixel 91-7228-300-9
Bland mina recensioner bara måste jag inkludera en av mina all time favourites: Trollkarlen från Oz. Den här boken och efterföljarna (Landet Oz, Vägen till Oz, Glinda från Oz, Ozma från Oz, Prinsessan från Oz). läste jag åtskilliga gånger i yngre år.

Handlingen känns säkert till efter filmen som gjorde Judy Garland till en världsstjärna, men här kommer en kort resumé: Den lilla Kansasflickan Dorothy hamnar efter en orkan i det konstiga landet Oz, där den ena halvan är ljus och trevlig, men den andra är mörk och otäck. Genom landet går en gul tegelväg och den följer Dorothy på väg till Smaragdstaden, där hon hoppas att den mäktiga trollkarlen ska hjälpa henne att hitta hem igen. Under vägen slår hon följe med nya vänner, som alla har någonting de också skulle vilja be trollkarlen om: Fågelskrämman vill ha en hjärna, Plåtmannen ett hjärta och det fega lejonet vill ha mod.

Det här äventyret är underbart att läsa för både barn och vuxna. Frank Baum skriver väldigt målande och humoristiskt, vilket sätter fantasin i rullning och jag föredrar faktiskt boken framför filmen. Fortsättningarna är svagare, men också de mycket läsvärda.

A-Lo, 1985
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: