The Book Pond
1083 recensioner
4540057 besök
Den andra kvinnan
pixel
Therese Bohman
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2014
ISBN: pixel 978-91-1-306880-0
Den andra kvinnan av Therese Bohman handlar precis om vad det låter som. En ung kvinna som jobbar i sjukhusets personalmatsal ser ibland överläkaren Carl Malmberg där och bestämmer sig för att hon vill bli hans älskarinna (han är gift).

Och detta är precis vad som händer. Hon träffar honom i sin lägenhet någon timme här och där, har något hemligt möte i hans mottagningsrum och till sist, inträdet i hans värld när hon blir medbjuden till en konstutställning och därefter till hans våning. Hon blir betagen och gör det han ber om, klär sig som han önskar, tar emot hans pengar. Den enda hon kan prata med om sin älskare är sin nyfunna vän Alex, som inte dömer utan tvärtom verkar väldigt intresserad. Samtidigt smyger sig den andra kvinnans tankar på: hon vill vara Den Första Kvinnan och hon blir allt olyckligare över sin situation.

Hon är smart, ung och vacker och egentligen har hon på ett sätt övertaget i relationen, men när hon faller för den äldre överläkaren med de klassiska attributen makt och pengar sker en förändring. Hon förminskar sig, försvarar honom och anpassar sig för att behaga och blidka. Ett par av blurbsen på boken skriver att det är en bok om klass, och det kan man kanske läsa in med tanke på deras inkomstgap, men framförallt tror jag att det är en bok om stark passion och varför vi i vissa situationer tillåter oss att gå över gränser som vi normalt sett aldrig skulle korsa. Kärleken, om än kort och intensiv, är en läskig kraft.

Therese Bohmans kvinnor är dock inte riktigt som andra romankvinnor, på ett bra sätt. Huvudpersonen säger själv att hon inte passar in i mallarna. Hon är intellektuell, hon kan inte kallprata om ”tjejiga" saker, hon utstrålar något svårt och hotfullt som inte går hem. Och då blir man ensam om man inte hittar en likasinnad krets. Jag tänker att det delvis är därför hon inleder den här affären; för att hon är ensam och uttråkad. Att jobba i storköket är ingen dröm direkt, speciellt inte för någon som egentligen pluggar litteraturvetenskap och bara vill bort från småstaden. Det är ett deprimerande liv men det är ändå ingen deprimerande bok. Det hade kunnat bli diskbänksrealism, men Bohman lyckas mitt i allt det januarigråa vädret och storkökskonserver skapa en historia som glöder, som väcker känslor och framförallt, utan att avslöja för mycket, som vänder!

A-Lo, 2018
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: