The Book Pond
1083 recensioner
4542457 besök
Likspett
pixel
Björn Hellberg
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Lind & co
Utgiven: pixel 2017
ISBN: pixel 978-91-7461-934-8
Björn Hellberg måste vara en av våra mest produktiva författare. Likspett är 2017 års alster, inspirerad av att mordvapnet i titeln inte tidigare förekommit i någon deckare, såvitt han vet.

Allt verkar kretsa kring cykelklubben Hök; personer med anknytning till klubben blir plötsligt mördade och mystiska clowner springer omkring i den fiktiva Staden och skrämmer folk. Kommissarie Sten Wall utreder.

Hellberg är en underfundig figur med torr humor, som kommer mest till sin rätt i radio och TV. Han lägger uppenbarligen ner möda på sitt språk och sina formulringar, men när han ska överföra sin ordekvibrilism till skrift, så tycker jag personligen att det blir aningen krystat. Som när två tonåringar ska festa till det lite:

- Med hjälp av måttlig stimulantia i form av alkohol skulle en ny och spännande värld öppna sig

Eller om en magsjuk polis:

- Han hade uppenbart inte hämtat sig från det obehag som för inte så länge sedan tvingat honom att till presidentens illa dolda förtrytelse inhibera det aviserade rotaryföredraget.

Bara två exempel av många. Det är lite småtrevligt, om man nu kan beskriva en mordroman på det sättet, men det känns som om Hellbergs främsta publik torde vara det äldre gardet.

Ett likspett är för övrigt ett redskap som man förr använde för att sticka ner i marken för att lokalisera gravar.

A-Lo, 2018
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: