The Book Pond
1083 recensioner
4539929 besök
Berättelse om ett äktenskap
pixel
Geir Gulliksen
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Historie om et ektenskap
Bokförlag: pixel Weyler förlag
Utgiven: pixel 2015
ISBN: pixel 978-91-7681-069-9
De träffas. Han lämnar sitt äktenskap för henne, hon bryter upp från sin pojkvän. De tror att de har funnit något unikt och startar en ny familj. Men sedan efter några år kommer en ny man in i hennes liv och även detta äktenskapet faller samman. Han försöker sätta sig in i hennes medvetande, vad hon såg och kände och hur detta kunde hända. De som hade något så speciellt. Han reflekterar:

Alla möter någon de kunde ha förälskat sig i, överallt.
De allra flesta av dessa korta möten glömmer vi därför att de inte leder till något
Om alla som kunde det hade gripet efter varandra skulle ett fåtal äktenskap ha varat längre än en dag, en vecka eller några månader


Och så är det för dem i början, de har något (kärlek?) som binder dem samman och gör att de vill stanna hos varandra. Men sedan:

Det hon var tillsammans med mig finns i alla fall inte längre
Den jag var tillsammans med henne finns inte heller
En gång fanns vi, vi levde ihop, och nu är det livet slut och hon har redan glömt vilka vi var


Bokklubben var samstämmig om att boken speglar äktenskapets/förhållandets komplexitet. Flera av dem blev gripna av den.

Den talade inte till mig på samma sätt; den har en poetisk klang som jag inte helt tilltalades av och jag tog snarare fasta på det cyniska i att det är en bok som speglar kärlekens förgänglighet. Det finns inga garantier för någonting; allt och alla är utbytbara på någonting bättre eller någonting annat.

Jag tyckte förvisso bättre om den i början när huvudpersonen Jon försöker berätta historien ur sin före detta frus perspektiv, men allteftersom tar hans egen röst över och beskrivningarna av deras sexliv och hans fantasier eskalerar, vilket känns lite kladdigt. Nej, ingen hit hos mig.

A-Lo, 2018
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: