The Book Pond
1083 recensioner
4542419 besök
A medal for murder
pixel
Frances Brody
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Svensk titel: pixel
Bokförlag: pixel Piatkus
Utgiven: pixel 2010
ISBN: pixel 978-0-7499-4192-5
Kate Shackleton, privatdetektiv. Hon kan kalla sig det nu efter att ha löst ett "riktigt" fall i Murder in the wool. Och dessutom har hon en assistent, den förre polisinspektören Mr Sykes.

I A medal for murder åker Kate till den lilla staden Harrogate: dels ska hon titta på en teaterföreställning, dels lokalisera stulet gods från en pantbutik. När teatern är slut och en man i publiken hittas mördad samt att den kvinnliga huvudpersonen försvinner har hon dock helt plötsligt mer än ett uppdrag. Men hänger de ihop? Och kommer mördaren att slå till igen?

Småtrevligt är väl ordet om den här typen av deckare. Men inte på ett mesigt sätt. Shackleton har skinn på näsan och ger uttryck för sina åsikter, om än på ett taktfullt sätt.

Jag har sagt det förut: 1920-talet är en favoritera på grund av dess komplexitet: små pustar av kvinnlig frigörelse, då Kate både jobbar och kör bil, samtidigt som man får inblick i de katastrofala följderna av en oönskad graviditet och arrangerade äktenskap. Här finns unga kvinnor, som är änkor pga första världskriget. Det finns fattigdom men samtidigt en flärdfullhet.

I A medal for murder smyger det sig också in lite romans!

Storyn är intressant med kopplingar tillbaka till Boerkriget i Sydafrika, men det finns flera trådar och Brody tvingas knyta ihop säcken på ett något krystat sätt. Totalt sett är jag ändå förtjust.

A-Lo, 2018
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: