The Book Pond
1083 recensioner
4549565 besök
Year of yes
pixel
Shonda Rhimes
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Svensk titel: pixel Ej utgiven på svenska
Bokförlag: pixel Simon & Schuster
Utgiven: pixel 2015
ISBN: pixel 978-1-4767-7714-6
Shonda Rhimes hade alltid levt i sin egen fantasivärld, där hon skrev historier i sitt huvud. Så småningom blev hon en av världens mest framgångsrika manusförfattare; det är hon som ligger bakom Grey's anatomy bland annat, en riktig långkörare. Som vi alla vet är dock berömd inte detsamma som lycklig. Och Shonda var inte lycklig. Hon jobbade jämt och gick inte en millimeter utanför sin bekvämlighetszon, hon tog inte hand om sig själv eller sina nära. Tills hennes syster en dag sa: You never say yes to anything! Och det var starten på ett år då Shonda bestämde sig för att få in lite mer "Yes" i sitt liv och se vart det ledde henne...

Att detta är en manusförfattare, en rolig och prisbelönt manusförfattare, det märker man ganska snart. Boken hade kunnat användas på en stand up-scen och rivit ner skratt. Shonda Rhimes vet hur man bygger upp en text, hur man betonar för att det ska bli humoristiskt (här finns gott om kursiva ord) och levererar oneliners like nothing. Exempel. Hon berättar om sig själv som ett introvert barn:

And so when I wanted to play with the cans in the pantry for hours on end, my mother didn't tell me to stop messing around with the food..
Man, that pantry was fun.
You see the problem? Did you read the problem?
Man, that pantry was fun.
That just came out of my mouth I actually said it aloud WHILE I typed it. And I said it without any irony.

Och det är jätteroligt. Men efter ett tag blir det lite..för mycket. I botten ligger en djupare historia som försöker ta sig fram och den drunknar lite under det skämtsamma skalet med orden staplade på varandra stackato style. Jag skulle nog säga att det blir mer insiktsfullt och lugnare allteftersom, och det finns också mycket intressant om att jobba i Hollywood och skrivande, men jag tappade sugen med boken en del på grund av stilen.

Det fanns en sak som jag (ironiskt) nog lärde mig från The Year of Yes: "No is a complete sentence."

A-Lo, 2016
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: