The Book Pond
1083 recensioner
4539964 besök
Ett opassande jobb för en kvinna
pixel
P.D James
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel An unsuitable job for a woman
Bokförlag: pixel Bonnier Audio
Utgiven: pixel 2015
ISBN: pixel 978-91-76-51145-9
När jag skaffade ljudboksabonnemang kom jag efter ett tag på idén att beta av ett gäng klassiker, som jag kanske aldrig kommit mig för att läsa annars. Först ut var Ett opassande jobb för en kvinna, P.D James första bok om Cordelia Gray, kvinnlig privatdetektiv på 50-talet med allt vad det innebär.

Boken börjar med att Cordelias partner tar livet av sig efter ett cancerbesked, och hon lämnas ensam med firman - och alla dess skulder. Ett fall dyker upp i sista stund, där en framstående forskare vill ta reda på varför hans son har begått självmord (många självmord här..), vilket tar henne till Cambridge där hon snart springer på ledtrådar som visar att Mark Callender förmodligen bragts om livet. Men varför - och av vem?

Ja, här pratar vi inte rafflande tempo direkt i jämförelse med dagens deckare, utan P.D. James tar god tid på sig att introducera Cordelia och hur hon systematiskt tar sig an fallet. Språkligt är det lite gammaldags och styltigt, så det är också en bidragande faktor till att boken kanske inte känns helt lättillgänlig för nutida läsare. Dock är det igenkänning i att det är en klassisk pusseldeckare och en bit läggs till det andra tills lösningen ligger framför oss, vilket ändå upprätthåller mitt intresse. Och här finns andra intressanta aspekter; 50-talets unkna kvinnosyn skiner igenom på flertalet ställen och man förstår att det inte kan ha varit lätt att leva i den här brytpunkten. Samtidigt lever studenterna i de akademiska kretsarna mycket frigjort och smyger inte direkt med det, vilket utgör en stor kontrast till det annars så moraliska samhället. I slutändan gillar jag Cordelia rätt bra - och Katarina Ewerlöf gör ett fint jobb med inläsningen - men jag vet inte om jag skulle hålla det här som en must-read-klassiker? Det finns endast en bok till om Cordelia Gray, därefter tog Adam Dagliesh över som huvudperson i P.D James böcker - och som faktiskt förekommer i periferin här.

Uppläsare: Katarina Ewerlöf

A-Lo, 2020
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: