The Book Pond
1083 recensioner
4549517 besök
Mitt liv
pixel
Ingrid Bergman
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel My story
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 1980
ISBN: pixel 91-1-803162-5
Ingrid Bergman kände jag förstås till, en av våra största skådespelerskor genom tiderna, men kanske som för många andra svenskar kopplade jag mest ihop henne med Casablanca och Humphrey Bogart. Jag visste också att Isabella Rossallini är hennes dotter och att hon haft en skandalomsusad affär med fadern, Roberto Rossellini.

När skvallerpressen gick som hårdast åt Ingrid valde hon att inte kommentera mycket, av hänsyn till dotter Pia och sin man, Petter Lindström, från vilken skilsmässan var segdragen. Men här berättar hon (tillsammans med medförfattaren Alan Burgess) för första gången hela historien om hur hennes äktenskap var på fallrepet och hur hon föll för den karismatiske och temperamentsfulle Rossellini. Hon följde med honom till Italien för att spela in Stromboli och där insåg hon att det inte fanns någon väg tillbaka. Hon ville återvända till Petter, för att tala ut i lugn och ro, för att de inte skulle bråka om vårdnaden om Pia, men pga besvärliga omständigheter satt hon fast i Italien, där hon blev hårt ansatt av pressen. Från att ha varit en gudabenådad stjärna i USA föll hon ner i avgrunden och utsattes för förtal, lögner och illasinnade rykten.

Jag bara flämtade när jag läste om hur svårt hon hade det och tänkte sedan att det kan ju knappast vara lättare för våra stjärnor idag, stackars människor. Ingrid Bergman tog sig dock igenom de hårda åren och gjorde en triumferande come-back.

I Mitt Liv berättar hon naturligtvis mycket om sin film- och teaterkarriär (som var omfångsrik och fascinerande), men är också förvånansvärt öppen med sitt privatliv. Självklart är det här en subjektiv skildring, men bilden som framträder av en mycket sympatisk, jordbunden, glad, men bestämd dam som passionerat utövade sitt yrke, tror jag inte är felaktig. Mitt Liv var mycket, mycket intressant och jag är glad att jag läste den.

A-Lo, 2004
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: