The Book Pond
1083 recensioner
4543904 besök
Solens dotter
pixel
Pauline Gedge
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Child of the morning
Bokförlag: pixel Forum
Utgiven: pixel 1990
ISBN: pixel 91-37-09516-1
Nyligen så kunde man med hjälp av avancerad DNA-teknik identifiera en okänd mumie på Egyptiska muséet som farao Hatshepsut. Fyndet var sensationellt då hennes kropp aldrig återfanns vid utgrävningarna av hennes gravkammare och omständigheterna kring hennes död varit mycket oklara.

Hatshepsut föddes 1490 före Kristus och blev Egyptens första kvinnliga farao. Hon regerade i 20 år och det magnifika gravtempel hon lät bygga utanför Luxor står fortfarande att skåda. Med hjälp av målningar och hieroglyfer har man kunnat få en del information om hennes liv och gärningar och resten har Gedge broderat ut så att det ska passa ett skönlitterärt format.

Boken börjar när Hatshepsut fortfarande är liten och redan då utmärker sig som betydligt mer kvicktänkt och atletisk än sin halvbror Thotmes, som är tilltänkt farao. Den andra huvudpersonen i boken är arkitekten Senmut, som är av enkel börd. I Gedges version trädde han tidigt in i Hatshepsuts liv och med åren blev han förutom huvudarkitekt också hennes vän, förtrogne och älskare. Det är känt att han ligger bakom gravtemplet i Deir el-Bahri, men resten är bara ren spekulation.

På grund av tradition och politiskt spel så gifte sig Hatshepsut med sin halvbror, men när han dog efter några år och inte efterlämnade någon gemensam manlig arvinge började Hatshepsut successivt att anta titlar som till slut skulle leda henne hela vägen till den gudomliga positionen farao. Under hennes regentera fanns en annan son som Thotmes fick tillsammans med en bihustru och när han blev större började en maktkamp mellan dem båda och plötsligt försvann Hatshepsuts namn från historien. Vad som hände är okänt, men Gedge ansluter sig till teorin att hon blev mördad.

Jag var otroligt fascinerad av Hatshepsut när jag var yngre och läste om den här boken flera gånger vet jag. Intresset har väl inte hållit i sig lika hårt, men för några år sedan besökte jag Luxor och gravtemplet och det var faktiskt spektakulärt. Vad gäller boken så har min svalnande entusiasm defintivt gjort att jag ser på den med andra ögon. Hade det inte varit för att den bygger på viss verklig fakta så hade den ärligt talat varit rätt cheezy. Gedge tillhör den typen av författare som förälskar sig i sina egna karaktärer och hon har gjort Hatshepsut till någon slags romantisk hjältinna beströdd med egenskaper som vacker, djärv och klok. För att inte tala om ofelbar. Visst är det en spännande historia som ligger bakom och som emellanåt lockar fantasin till att backa långt bak i tiden, men till stora delar blir Gedges persondyrkan långtråkig och jag får också känslan av att boken kanske är skriven för en yngre publik än jag själv. Jag misstänker hursomhelst att någon omläsning inte kommer att vara aktuell på länge.

-----------

Förra gången jag recenserade i mars 1991 fick boken en fyra och mitt omdöme lät så här:

Gedge bygger upp sin historia genom att fylla ut faktaluckorna med antaganden och fiktion och hon gör det med ett ganska lyckat resultat. Solens Dotter är både spännande och underhållande och när jag var yngre läste jag om den hur många gånger som helst.

A-Lo, 2007

2 kommentarer
david 2011-09-26 22:51
jag vill gärna veta, Varifrån faraon fick sin gudomliga makt?
a-lo 2011-09-27 22:33
Ja du, jag är ju ingen expert på det här direkt, men en googling bort får jag ett svar. Eftersom faraon är Kung och Kungen är det kroppsliga uttrycket för den sista riktiga guden som regerade över Egypten, så anses faraon vara gudomlig. Mer info här: http://www.larshammaren.se/1_egyptmyt.html
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: