The Book Pond
1083 recensioner
4543936 besök
Ehe die Spuren verwehen
pixel
Christine Brückner
Framsidesbild
3
Språk: pixel Tyska
Svensk titel: pixel Innan spåren försvinner
Bokförlag: pixel Ullstein
Utgiven: pixel 1995
ISBN: pixel 3-548-22436-9
Från min tyska era så härstammar denna bok som jag hade ett ganska gott minne av. Lite spännande och fascinerande på samma gång sådär. Jag vet inte hur jag funkade på den tiden, men idag så uppskattar jag inte Brückner lika mycket.

Boken handlar om Rudolf, en medelålders banktjänsteman med fru och två barn. Under en bilfärd kör han på den unga Gabriele Feldkamp och hon avlider av skadorna. Märkligt nog kliver ingen närstående fram för att ta hand om det praktiska utan Rudolf tar på sig att ordna med begravning och annat. Han får till och med nycklar till hennes lägenhet(!). Långsamt börjar en besatthet, nästan en förälskelse, att gro i honom. Han följer spåren som finns kvar av Gabriele tillbaka till jobbet, lägenheten, vännerna, älskarna, hemstaden och allteftersom resan fortgår tar han alltmer avstånd från sin egen levande familj.

Ehe die spuren verwehen utspelar sig i Tyskland på 50-talet. Man får påminna sig om att det var en annan tid och att Tyskland än idag är ett mycket patriarkaliskt samhälle trots att de faktiskt har en kvinnlig statschef.

Men det är svårt att som modern människa bortse från Rudolfs ärkekonservativa åsikter. Han tycker till exempel att hans fru är för 'liderlig' och att det inte är passande. Han 'tillåter' att hon har ett extraarbete där hon skriver, enligt honom, fullständigt obetydliga krönikor i en tidning. Han gillar det dock inte. Han är lynnig och har en massa principer som familjen bara ska anpassa sig efter, det är han som bestämmer i hemmet. Hur han får ihop sina åsikter med sin besatthet efter den unga Gabriele som var ogift och höll sig med älskare framgår inte, men säkert tycker han inte att han behöver göra sig några ursäkter.

Jag tycker ändå historien är ganska fängslande till en början. Vad ska det leda? Hur långt ska han gå? Ska han finna några dolda hemligheter? Och det är inget fel på den litterära kvalitén. Men efter halva boken förmår jag inte hålla uppe intresset längre eftersom det egentligen inte händer någonting så jag skumläser bara fram till slutet.

Att historien inte förmår bära hela vägen fram samt att jag irriterar mig vansinnigt på Rudolf själv är det som är mest bidragande till sänkt betyg. För övrigt gick det förvånansvärt lätt att läsa på tyska efter så många år, men det dröjer nog innan jag ger mig på det igen.

Tidigare recension 1996-02-01

Denna speciella roman var en av mina bästa läsupplevelser från tyskan. En medelålders man kör över en ung kvinna. Han kan inte säga om hon medvetet klivit framför bilen eller bara var ouppmärksam. Han kan inte sluta tänka på det som hänt och blir besatt av att veta vem hon var, var hon bodde, var hon kom ifrån, men han måste skynda, skynda innan spåren av henne försvinner.

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: