The Book Pond
1083 recensioner
4540032 besök
Mannen utan öde
pixel
Imre Kertész
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Sorstalanság
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2002
ISBN: pixel 91-7263-333-6
Kertész fick Nobelpriset 2002, bl.a för denna skildring med självbiografiska inslag om en pojkes tid i andra världskrigets koncentrationsläger. Det kan låta som ett angeläget, men ack så dystert ämne.

Vad som ändå fångade mitt intresse var hur de många författarpresentationer som föregick Nobelprisutdelningen ofta tog upp hur 'Mannen utan öde' inte är traditionell holocaustlitteratur. Det som är unikt med den här boken är att den berättar saker precis som de var, ur ett barns ögon, utan illusioner, utan sentimentalitet, bara sparsmakade fakta.

T.ex under det att pojken först blir arresterad och bortskickad så beklagar han sig inte över trängsel, brutal behandling osv utan beskriver i stället tyskarnas eleganta klädsel och vagnens mått. Väl framme i Auschwitz får inte läsaren ta del av hemska eländesskildringar på förväntat vis, utan Kertész beskriver i stället rutiner, ansikten, kläderna ”Fångdräkten var gjord av ett mycket opraktiskt tyg….” och överlevnadstaktik ”Det gällde att ställa sig sist i matkön så att man hade större chans att få klimpen i botten på soppan.” Tiden i de tre olika lägren upplevs till och med som långtråkig.

Och förstås måste det ha varit så att även under sådana hemska förhållanden så anpassas människan. Som Kertész romanfigur också påpekar så presenteras man ju inte dag ett för den fulla innebörden av sin olycka, utan man tar en minut, en timme, en dag i sänder och det är det som gör att vi kan hoppas och leva vidare. Det är en mycket intressant och fascinerande bok som verkligen får en att tänka till en smula.

A-Lo, 2003
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: