The Book Pond
1083 recensioner
4540066 besök
Teaterbåten
pixel
Edna Ferber
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Show Boat
Bokförlag: pixel Läsabra
Utgiven: pixel 1980
ISBN: pixel 91-85596-21-3
Jag hittade en oansenlig bok som hette 'Teaterbåten' hemma hos en bekant till mina föräldrar och lånade den, då omedveten om att boken var förlaga till en (åtminstone på 20-talet) berömd Oscar Hammerstein-musikal.

Teaterbåten, the Cotton Blossom, är en flytande teaterscen på Mississippi någon gång under 1920-talet. Ombord finns bland annat Magnolia, dotter till teaterbåtens ägare. Magnolia rymmer med en speltokig herre som hon blir kär i. Tyvärr älskar han casinon ännu mer och äktenskapet slutar med att den gravida Magnolia återförs till båten för att föda. Parallellt får man följa sångstjärnan Julia LaVerne och hennes man som riskerar att bli arresterade, då sheriffen upptäcker att de bryter mot söderns raslagar genom att hon är mulatt och han vit.

Det är mycket dramatik och knappast en saga där allt är idyll, men jag tyckte det här var en enormt charmig bok. Livet ombord skildras så att man får känslan av att alla är en stor och hjärtlig familj som tar hand om varandra och floden verkar prägla personerna, så att de påverkas av den även när de går i land. Läsvärt.

A-Lo, 1989
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: