The Book Pond
1083 recensioner
4539952 besök
Löpning
pixel
James F Fixx
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The Complete Book of Running
Bokförlag: pixel Wahlström & Widstrand
Utgiven: pixel 1987
ISBN: pixel 91-46-13761-0
Om det någon gång skulle utses en löparbibel, så torde nog den här ligga bra till. James Fixx började jogga någon gång på 70-talet när det fortfarande ansågs mycket märkligt. Han var överviktig och rökte en hel mängd cigaretter, så första rundan orkade han inte särskilt långt... Men allteftersom utvecklades han och skrev en bok om sina erfarenheter: Löpning.

Den påstås ha satt igång den stora joggingvågen som spreds från USA till Sverige, den påstås också ha lagt grund till Nike-imperiet och andra skotillverkare som levt gott på Fixx rekommendationer om införskaffandet av bra löparskor. Mycket har hänt inom skor och kläder på löparfronten, så där kan Löpning kännas väldigt gammalmodig, men i stort är innehållet hyfsat aktuellt och riktigt inspirerande.

Här finns kapitel om hur man kommer igång, löpning för kvinnor, skador, kostrådgivning, träning inför lopp, positiva fysiska och psykiska hälsoeffekter. Han skriver mycket om de euforiska känslor man kan uppleva när man kommer in i andra andningen och avslutar med ett kapitel för människor som tycker att maratonlopp är för korta! Vad de är gjorda av lär jag aldrig förstå. Jag blev heller aldrig någon riktig joggingfantast, men det kan knappast boken beskyllas för. Fixx dog av en hjärtattack vid 52 års ålder när han ironiskt nog var ute och just joggade.

A-Lo, 1997
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: