The Book Pond
1083 recensioner
4540010 besök
Musselstranden
pixel
Marie Hermansson
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1999
ISBN: pixel 91-7643-497-4
Läser om Musselstranden inför boblmaf-bokcirkel i Varberg. Om Ulrika som i vuxen ålder tillsammans med sina barn återvänder till stugan där hon tillbringade sin barndoms somrar. Den här gången finner de av en slump ett människoskelett i en grotta på den ensliga Musselstranden. Ett fynd som visar sig ha kopplingar tillbaka till den där sommaren som blev Ulrikas sista i stugan, när grannarnas femåriga dotter Maja försvann.

Som när jag läste boken för nästan två decennier sedan blev jag tagen, men har nog andra perspektiv idag än för nästan tjugo år sedan (t.ex vad gäller psykiska diagnoser). Det är en bok man omedelbart kommer in i som stämningsfullt och suggestivt beskriver två kvinnors paralleluniversum, en barndoms västkustsomrar, utanförskap, ordlös kommunikation och intuitiv kontakt med naturen och som tillsammans skapar ett gripande mysterium.

------------------

Nedan recension från januari 1999, när jag läste första gången

Ulrika återvänder till stugan där hon tillbringade sin ljusa sommarlov tillsammans med sin första vän. Nu är hon vuxen och hon tar med sig sina två söner för att gå ner på sin barndoms lekplats: musselstranden. Pojkarna går på upptäcktsfärd och i en grotta gör de en upptäckt som ska komma att lösa gåtan med varför grannflickan Maja försvann under några veckor en sommar.

Musselstranden var en oerhört speciell läsupplevelse, en vacker berättelse om utanförskap som dröjer sig kvar länge, länge.A-Lo, 2017
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: