The Book Pond
1083 recensioner
4539924 besök
Dockmakerskan
pixel
Harriette Arnow
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The doll maker
Bokförlag: pixel Bra Böcker
Utgiven: pixel 1987
Dockmakerskan är en kvinna som heter Gertie. Hon lever med man och fem barn på en gård i Kentucky och hennes stora passion är att snida trädockor. Vid andra världskrigets slut tvingas familjen flytta till Detroit för att överleva ekonomiskt. Men de har det fortfarande fattigt och hon trivs inte i den stora staden, där livsvillkoren är så annorlunda mot de vidder hon är uppvuxen på.

För att uthärda, tröstar sig Gertie med sina sniderier, men när mannen blir arbetslös övergår hobbyn till att bli levebröd då hon måste sälja dockor för att överleva. Det här är i hög grad en bok om uppoffringar. Den är inte direkt solig, men mycket gripande och läsvärd. Sedemera blev det också en film med Jane Fonda.

A-Lo, 1988

2 kommentarer
Jodå (http://publicservice@live.se) 2013-07-30 16:28
Precis som Anna-Lena skriver är den här berättelsen både gripande och läsvärd. Men jag tycker du missar en viktig poäng: Dockmakerskan och hennes barn hade egentligen inte alls behövt flytta till Detroit. De tvingas inte alls till staden för att överleva. De hamnar i Detroit uteslutande på grund av Gerties egna tillkortakommanden. Gertie orkar inte protestera mot sin mors gammaltestamentliga krav att en kvinna ska följa sin man. Gertie förmår inte heller tala öppet med sin man. Hade hon gjort det skulle det visat sig att han hade snarast följt sin starka maka under hennes kloka ledning. Att så inte blir fallet upplever Gertie innerst inne som roten till allt ont. Underkastelse och anpassning leder käpprätt åt skogen!

Gertie lever inte alls i någon illusion att finna lyckan i den stora staden. Hon flyttar dit med barnen efter maken, trots att hon innerst inne vet bättre. Men hur stark och klok hon än är vågar hon ändå inte lita på sin inre röst, utan smusslar undan sin sanning som en bunt ihopgnetade dollar i fodret på sin slitna kappa. Den Kristusbild hon snidar förblir ansiktslös medan Gertie förskingrar sina "trettio silverslantar". Hon sviker sig själv såsom Judas sviker Jesus.

Detta uppmärksammar också författaren Joyce Carol Oates i det efterord som bifogas boken. En svensk publik frapperas också av de paralleller man kan dra med Arrnows generationskamrater svenska arbetarförfattare. Man tänker osökt på Moa Martinsson, men också på Sara Lidman.
Mrs Book Pond (http://www.thebookpond.se) 2013-07-30 22:04
Intressant och roligt att läsa din analys. Nu är det många, många år sedan jag läste Dockmakerskan och jag var ganska ung vid tillfället. Jag anar att jag skulle se andra mönster i boken idag, men jag minns den som ganska dyster så jag tvivlar på att jag kommer ta mig an den igen i första taget.
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: