The Book Pond
1083 recensioner
4549452 besök
Borta med vinden del 1
pixel
Margaret Mitchell
Framsidesbild
5
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Gone with the wind
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1978
ISBN: pixel 91-0-043167-2
Vilken klassiker detta blev. Filmen var förstås fantastisk, men frågan är om inte böckerna ändå är bättre. Den egensinniga, envisa och egoistiska Scarlett o´Hara växer upp i Södern precis innan Inbördeskriget bryter ut. Hon har inga bekymmer annat än att hålla diet, välja kläder och kavaljerer. I hemlighet är hon dock olyckligt förälskad i Ashley, som redan har förlovat sig med den ljuva Melanie, men detta tänker inte Scarlett låta stå i vägen för sina planer.

Så bryter kriget ut och allting förändras. Scarlett tvingas fly till Atlanta, där hon kommer i kontakt med den odräglige, men ändå charmante Rhett Butler, som hon inte har en tanke på att låta sig förföras av, men hon kan ju använda honom för andra syften...

Ja, historien är väl välkänd vid det här laget. Margaret Mitchell har skrivit en mäktig historia om svunna tider. Hon väjer inte för att beskriva krigets fasor, fattigdom, sjukdom, elände, men framförallt kanske man ändå förknippar Borta med Vinden med omöjlig kärlek och passion och mänsklig mognad.

A-Lo, 1986
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: