The Book Pond
1083 recensioner
4544011 besök
Berättelsen om Pi
pixel
Yann Martel
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Life of Pi
Bokförlag: pixel Brombergs
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 91-7608-942-8
Det var systern som tipsade mig om Berättelsen om Pi (hon hade haft den som talbok i bilen). En indisk pojke vägrar följa religiösa konventioner, eftersom han inte ser motsägelsen i att vara hindu, kristen och muslim samtidigt. Hans familj, som äger en djurpark, bestämmer sig för att emigrera till Kanada och säljer djuren, utom några som ska levereras till det nya hemlandet. Båten de färdas med går under någonstans på Stilla Havet och de enda som överlever är Pi, den bengaliska tigern Richard Parker, en orangutanghona som kommer flytande på en klase bananer och en glupsk hyena. Nu ska de samsas i en livbåt tills den dag de blir räddade.

Av någon anledning hade jag fått för mig att det här snarast var en komedi. En trippelreligiös pojke som döpts efter en simbassäng (Piscine), en tiger som heter Richard Parker, ha-ha. Men det är fel. Det är en egentligen en fruktansvärt tragisk historia om Pi som på ett grymt sätt blir föräldrarlös och sedan lever i skräck i över 200 dagar över att bli uppäten av den tiger han måste dela båt med, om jakten på sötvatten och mat, om kampen mot utmattning, uttorkning, hopplöshet.

Samtidigt är det ingen hopplös berättelse. Jag vet inte om den är sann eller inte, men jag fascineras över driftigheten och det sunda förnuftet hos Pi, om hur han oftast håller modet uppe, om hur han mot alla odds i någon mån lyckas tämja Richard Parker. Trots att 242 dagar i en flotte på Stilla Havet i stort inte kan vara särskilt händelserika, har Martel lyckats skriva en bok som hela vägen håller intresset och vördnaden inför denna fantastiska resa hos mig som läsare.

A-Lo, 2004

2 kommentarer
Andreas Olofstam 2012-02-24 11:27
En av mina absoulta favoritböcker ! Spontanköpte den på en flygplats i Amsterdam och har numera första parkett i bokhyllan
a-lo (http://www.thebookpond.se) 2012-03-08 22:44
Andreas! Hey, vad kul! Visst är Pi helt fantastisk, känner att jag borde läsa om den någon gång.
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: