The Book Pond
1083 recensioner
4539967 besök
Snäcksamlarna
pixel
Rosamunde Pilcher
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The shell seekers
Bokförlag: pixel Forum
Utgiven: pixel 1989
ISBN: pixel 91-37-09705-9
Inför vår Englandsresa sommaren 2016 började jag läsa om Snäcksamlarna, för att få lite feeling. Fast nu kom vi i och för sig vare sig till Cornwall eller Cotswold, där större delen av boken utspelar sig, men ändå.

När Snäcksamlarna kom 1989 blev den snabbt en bestseller, lästes och älskades av många och Rosamunde Pilcher var i ropet i många år, men jag har en känsla av att hon och Snäcksamlarna reducerats till något slags "britidyll", något ofarligt, gulligt och pittoreskt, som bara läses av medelålders damer (alltså såna som mig då..). Jag ska återkomma till vad jag tyckte, men först ett par ord om handlingen.

Penelope Keeling återvänder hem till sin stuga i Cotswold efter att ha skrivits ut från sjukhus där hon vårdats för hjärtinfarkt. Händelsen får henne att reflektera över sitt liv, sina tre mycket olika barn och sin död. Hon bestämmer sig för att återvända till Cornwall, sitt barndomshem, dit hon inte åkt på många år och hon fattar ett beslut kring de tavlor hon ärvt efter fadern, den berömda Lawrence Stern, däribland den mest kända målningen: Snäcksamlarna.

Eftersom jag nu tillhör den nämnda tantmålgruppen är det väl ingen högoddsare att Snäcksamlarna gick hem. (jag var iofs 18 när jag läste och älskade den förra gången, så jag blev väl tant tidigt..) Men så särskilt pittoresk vet jag inte om jag tycker att den är. Visst Penelope påtar i sin trädgård och dricker te, inbäddad i ett fabulöst brittiskt landskap, som kanske ger sockersöta vibbar då. Men detta är ändå detaljer i en berättelse som snarare handlar om krigets (WWII) vedermödor och förluster, ett dött äktenskap, otrohet, ansträngda familjerelationer och kanske framförallt om rätten och modet att gå sin egen väg, fastän omgivningen vill annorlunda. Jag blev rätt gripen av den, jag kanske inte gick upp lika mycket i den som för 25 år sedan, men den var fin, sorglig och slutet var inte uppenbart. Dessutom har boken fortfarande ett av de snyggaste omslagen någonsin.

----------------------------------------

Recension från 1990-02-01

Jag upptäckte Snäcksamlarna innan Pilcher hade hunnit bli ett namn att fnysa åt för sina 'simpla' Cornwallskildringar. Jag älskade den för sitt stilla tempo, det lilla livet i Cornwall med sina vackra nejder, till och med omslaget är förtjusande.

I korta drag handlar boken om hur Penelope Keeling upptäcker att hennes tavla The Shell Seekers är värd en förmögenhet. Det ska komma att förändra mycket i relationen med hennes tre barn, som inbördes alla är olika.

A-Lo, 2016
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: