The Book Pond
1083 recensioner
4543880 besök
Fröken Smith - den elakaste häxan i världen
pixel
Beverley Nichols
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The wickedest witch in the world
Bokförlag: pixel Läseleket
Utgiven: pixel 1985
ISBN: pixel 91-86196-04-9
Fröken Smith är en blond, vacker ung kvinna som äger en tvättinrättning och en snövit ponny som heter Snowdrop. Stor idyll. Om det inte vore för att när Fröken Smith kommer innanför dörrarna drar hon av sig sin peruk, tar av lösnaglarna, sminket och blottar sitt rätta jag: en 400 år gammal, ohyggligt ond häxa, som äter grodägg och råttsvansar och misshandlar Snowdrop.

De enda hon värnar om (tycker om är nog för stora ord i fråga om Fröken Smith) är den förtrollade nyckelpigan Belsebub, som älskar att bitas och spotta. (”Spitty-spott” som han säger) och Satan, den svarta folkilskna hästen som ska vinna den stora galopptävlingen och göra Fröken Smith till också den rikaste häxan i världen.

Utanför byn där Fröken Smith håller till bor även flickan Judy med sin mormor Fru Judy under ett stort träd. Fru Judy kan också en del om trolldom, men nyttjar den, till skillnad från Fröken Smith, för goda syften. En dag kommer en stackars kalkon med strutsfjädrar förbi Judy och när de sätter honom på Fru Judys uppfinning Translatorn som översätter djurspråk, så förstår de att han har blivit förtrollad vid ett tvätteri. Judy går in till byn för att snoka runt och finner snart Fröken Smith, som först tjusar henne, men sedan väcker misstankar. Nu börjar det stora äventyret där Judy & Judy sätter ut för att rädda den stackars Snowdrop undan häxans klor.

Den här underbara barnboken läste jag flera gånger när jag var liten. Idag är den en raritet och går knappt att få tag i i begagnat skick; det här exet hittade jag på biblioteket. Jag gillar Fröken Smith därför att det är en klassisk historia där det goda kämpar mot det onda, men i lite annorlunda och mycket charmig form. Fru Judy t.ex. är inte alls någon bullmormor, hon är lite vresig och tvär och vill helst av allt mest sitta i sitt träd, men rycker in och hjälper sitt försigkomna barnbarn när så kräver. Det är fantasifullt och lite brittiskt, lite Roald Dahlsk känsla över det hela faktiskt. Häxan är riktigt otäck, så detta är kanske ingenting för de allra minsta, men jag längtar verkligen tills att dottern och jag ska komma in på kapitelböcker, för då kommer den här ligga verkligt bra till. Det gäller bara att få tag på den först...

PS. Beverly Nichols är förresten engelskMAN och inte alls kvinna, som jag trodde under lång tid. Han har också skrivit Trädet som kunde niga. DS

-----------------------

Nedan recension är från februari 1985 när jag senast läste boken:

Detta var också en av mina favoritböcker som barn och som jag läst om åtskilliga gånger. Det är en härlig och rolig saga i bästa brittisk tradition. Det vilar lite Roald Dahl över den på något sätt, kanske för att den också handlar om häxor i modern tid...

I det här fallet gäller det en viss fröken Smith (bara hennes ordinära namn är en rolig detalj) som blir ny granne till flickan Judy och hennes mormor, fru Judy. Ms Smith blir också ny ägare till ponnyn Snowdrop, som inte alls verkar må bra i den vackra frökens närhet. Snart märker Judy att det är fler saker som är underliga, t.ex. att fröken Smith bara tvättar på nätterna.

Det visar sig att under den sköna ytan finns det en ruggigt elak häxa, som bara hyser kärlek för sin skalbagge Belsebub och Judy och hennes mormor (som också är häxa, fast en god sådan) bestämmer sig för att avslöja henne.

A-Lo, 2012
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: