The Book Pond
1083 recensioner
4549557 besök
Är du nån?
pixel
Nuala O’Faolain
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Are you somebody? The accidental memoir of a Dublin woman
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2001
ISBN: pixel 91-7263-163-5
Nuala O´Faolain är en irländsk journalist. ”Är du nån” kan man säga är en typ av memoarer, där hon berättar om sin uppväxt bland en mängd syskon, en alkoholiserad mor och en berömd far (han var krönikör) som inte brydde sig särskilt mycket om sin familj. Nuala inser så småningom att hennes hem var allt annat än kärleksfullt och det är kärlekslösheten som ska komma att följa henne genom livet. I Oxford och London där hon studerar och får sitt första jobb träffar hon visserligen pojkar/män och experimenterar med sex och relationer, men ofta på bekostnad av sin självkänsla och sitt självförtroende. Hon flyr in i jobbet och böckernas värld och låter sig uppslukas av berättelser, dikter. Män kommer, men de går också alltid.

Nuala O´Faolan är väldigt öppen och berättar utan att skämmas hur det är att vara medelålders och ensam, att veta att man inte kommer kunna få barn längre, hur hon försöker att vara tacksam över sitt liv trots allt och inte tycka synd om sig själv. Som läsare blir man ändå berörd och läser till sista sidan i hopp om att det liksom i sagorna ska sluta lyckligt. Vilket det inte gör – i det avseendet,

Jag har lite svårt att ta till mig av O´Faolans intellektuella utsvävningar och de citerade poemen, men i övrigt är det en bok att läsa om bara för att inse att man inte är ensam om att vara – just ensam.

A-Lo, 2003
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: