The Book Pond
1083 recensioner
4542369 besök
Var finns mr Goodbar
pixel
Judith Rossner
Framsidesbild
1
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Looking for mr Goodbar
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1978
ISBN: pixel 91-0-043765-4
Efter att jag hade läst 'Augusti' av Judith Rossner var jag nyfiken på någonting mer av denna författare. Jag valde 'Var finns mr Goodbar', eftersom jag visste att det också hade gjorts en film på denna på 70-talet (alltså kunde den inte vara såå dålig..).

Theresa är ung, singel (ensamstående hette det säkert på den tiden) kvinna, som saknar riktiga vänner och föräldrar som bryr sig om henne. Egentligen är hon två personer: en lärarinna som undervisar barn med speciella behov på dagarna och en förföreska, Terry, som ägnar sig åt barhopping och att ragga upp män på nätterna. Theresa är en mycket komplex person som ofta handlar irrationellt; till exempel refuserar hon den godhjärtade James till förmån för andra slem. Det förakt hon känner för sig själv har sin grund i att ständigt bli åsidosatt och känna sig obetydlig som barn och det späs på genom en rad olyckliga kärleksaffärer där män behandlar henne illa.

Slutet var dramatiskt, men inte osannolikt med tanke på hennes livsstil. Mr Goodbar är kanske inte så provokativ idag, men man får sätta in boken i sitt sammanhang; när den gavs ut för nästan tre decennier sedan utmanade den i hög grad 50- och 60-talets normer om kärnfamiljernas paradis. Personligen tyckte jag boken var otroligt mörk, tråkig och pessimistisk och jag iddes knappt läsa ut den. Mycket besviken.

A-Lo, 1990
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: