The Book Pond
1083 recensioner
4549374 besök
Gudinnan
pixel
Anthony Summers
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Goddess. The secret lives of Marilyn Monroe
Bokförlag: pixel Forum
Utgiven: pixel 1985
ISBN: pixel 91-37-09126-3
När Marilyn Monroe dog 1962 var den officiella dödsorsaken självmord genom tablettförgiftning, men ända sedan dess har det funnits konspirationsteorier om det inte själva verket var mord. Bröderna Kennedy har inte så sällan nämnts i sammanhanget. Anthony Summers skrev 1985 en bok om den mytomspunna stjärnan med detta som utgångspunkt.

Första halvan av boken handlar dock om Marilyns barndom och resa mot Hollywoods höjder, om hennes tre makar, om de otaliga älskarna, om hennes alkohol- och tablettmissbruk samt de svåra psykiska problemen. Summers har gjort ett mycket omfattande researcharbete och det dröjer inte länge förrän man förstår två saker: Det första är att Monroe ansågs vara en gudabenådad skådespelare med en säregen utstrålning och det andra är att hon hade en grav personlighetsstörning, där schizofreni och borderlinepersonlighet omnämns. Många vittnar om hennes rara, medkännande sidor och den stora bristen på självkänsla. Lika många vittnar om hur hon manipulerade och utnyttjade människor i sin omgivning, var kroniskt försenad och extremt krävande. Det beteendet förvärrades i takt med drogmissbruket och sin sista film Something's got to give fick hon till slut sparken ifrån pga sin misskötsel. En myt avlivas helt: att Monroe var en dum blondin. Hon kan ha varit naiv, men hon var definitivt inte osmart och det ger Summers många exempel på.

Ungefär samtidigt som det började gå utför rejält på det personliga och yrkesmässiga planet började hon frottera sig i presidentens (John Kennedy) kretsar. Att både John och Robert avverkade kvinnor som de bytte underkläder är väl ett faktum som enbart dåtidens press blundade för. Det finns tecken på att Marilyn var älskarinna åt båda bröderna under olika perioder och så småningom blev förälskad i Bobby. Det ska också enligt Summers vara detta i kombination med hennes vacklande hälsa och opålitlighet (hon hotade avslöja förhållandet) som ledde fram till planen att mörda henne. Det är det som sista halvan av boken handlar om.

För bara en kort tid sedan (vintern 2007) framkom det nya uppgifter från FBI:s arkiv som till viss del stödjer Summers. Mordet ska dock inte gått till exakt såsom han spekulerar i, utan man ska låtit Marilyn fullfölja ett av sina många självmordsförsök utan att kalla på hjälp. I planen ska Robert Kennedy, hans svåger Peter Lawson och Monroes hembiträde, pressekreterare samt psykiater Ralph Greenson varit delaktiga. När man läser Gudinnan kan det vara svårt att smälta att Greenson skulle låtit sig övertalas att gå med på något sådant. Vad skulle egentligen ha varit hans motiv till det, som under många år öppnade sitt hem för Marilyn och på alla sätt försökte hjälpa henne ur sitt missbruk? Hur det egentligen låg till lär vi nog aldrig få veta, då alla inblandade idag är döda.

Världen upphör inte att fascineras av Marilyn Monroes liv och död, såsom ofta händer när människor dör unga och under dramatiska omständigheter. Jämför bara med Elvis, Prinsessan Diana, Grace Kelly. Jag är precis likadan och hade under tonåren en period när jag läste vad jag kunde komma över om Monroe. Det märkliga är att jag egentligen inte sett speciellt många av hennes filmer. Det är människan, snarare än stjärnan som lockar. Gudinnan är en ganska omfattande avhandling om Marilyn som fortfarande är intressant att läsa, även om det kan vara svårt att hålla reda på alla de bekanta, vänner, hårfrisörer och så vidare som passerar förbi. Det man ska komma ihåg är att detta är en spekulationsbok, men jag tycker ändå Summers verkar ha ansträngt sig att använda ett visst mått av källkritik. Han försöker få sina uppgifter bekräftade från flera håll och om så inte sker talar han om det, vilket känns mer trovärdigt.

När jag var yngre tog jag mer till mig och såg upp till bilden av den sagolikt vackra och omsjungna Marilyn. Idag när jag läser ser jag framförallt den problemfyllda, psykiskt sjuka och härjade kvinnan som jag tycker synd om och inte på något sätt skulle velat byta med. På sätt och vis kanske hennes bortgång - hur den än gick till - kom i rätt tid, för allt tyder på att hennes liv var i en nedåtgående spiral där institutionalisering inte hade varit ett främmande alternativ. Nu lever åtminstone myten om henne i sin glans dagar kvar.

---------------------------------------
Förra gången jag läste Gudinnan och recenserade var i juli 1986. Betyget blev också då en fyra och omdömet följande:

En i raden av böcker som bygger upp en konspirationsteori kring Marilyn Monroes död. Hur det egentligen låg till får vi väl aldrig veta, men Summers utläggningar om mörkanden från Kennedybröderna och maffian är kanske en möjlig förklaring. Hela innehållet ägnas dock inte åt mordteorier, utan vi får en utförlig biografi om Norma Jean Baker också, som jag fann så otroligt fascinerande att boken faktiskt numera är sönderläst.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: