The Book Pond
1083 recensioner
4543932 besök
The rector's wife
pixel
Joanna Trollope
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel En kvinnas väg
Bokförlag: pixel Black Swan
Utgiven: pixel 1992
ISBN: pixel 0-552-99470-7
'The rector's wife' utspelar sig i den lilla småstaden Loxford där alla känner alla och en välskött trädgård är en dygd. Anna Bouverie är gift med församlingens pastor, Peter, som är hängiven, hårt arbetande och aktad av framförallt stadens äldre damer. Som pastorsfru förväntas också Anna utföra alla möjliga obetalda och tråkiga plikter, men allt deras slit ger inte mycket lön för mödan och de lever under ansträngda ekonomiska förhållande.

Boken börjar med att Peters väntade befordran till ärkediakon (strax under biskop) i stället går till Daniel Byrne som tillsammans med sin hushållerska och bror flyttar in i den stora prästgården i byn. Peters bitterhet vet knappt några gränser, fastän paret försöker hålla ett tappert ansikte utåt. Samtidigt upptäcker Anna att yngsta dottern Flora mobbas i skolan och alternativet att skicka henne till en katolsk internatskola kostar pengar de inte har.

Anna bestämmer sig för att agera och tar ett jobb som kassörska på stormarknaden Pricewell. Ganska snart märker hon att det inte bara är de extra inkomsterna som lockar utan också en känsla av att kunna skapa sig en annan identitet än den som pastorns fru. Men i samma takt som hon får smak för det självständiga livet förfasar sig både hennes man och de gudfruktiga församlingsdamerna över fräckheten i hennes tilltag. Äktenskapet hamnar i gungning, men Anna står på sig och får moraliskt stöd från oväntat håll, nämligen av Daniel Byrnes bror Jonathan och den nyinflyttade rika playboyen Patrick O'Sullivan som båda utvecklar amorösa känslor för den attraktiva prästfrun. Valet mellan trygghet och frihet blir allt svårare att göra.

Första boken i mitt omläsningsprojekt är avslutad. Jag läste den första gången i London 1991 och min känsla är att jag då betraktade den som någon slags mysig feelgood-roman i lantlig idyll, vilket också recensionen (nedan) bekräftar i viss mån. Och visst finns ytligt sett ingredienserna där, men 'The Rector's Wife' är mer än så. Huvuddelen av boken speglar Annas känsloliv och henne strävan att bli betraktad som en egen person. Det är långt ifrån banalt och chick lit-aktigt, utan tvärtom beskrivet som en slitsam och smärtsam kamp mot konventionerna som jag blir engagerad i när jag läser. Att jämställdhet inte kan tas för givet är i och för sig inget nytt tema, men i the Rector's Wife brottas Anna också med frågan om det är värt att betala priset för att hon ska kunna vara jämställd och självständig.

Att inte bara en utan två män samtidigt faller handlöst för henne är den delen som jag tycker är minst trovärdig. Det känns som om Trollope slängt in det i storyn för att skapa ytterligare dramatik och för att få ihop slutet. Jag tycker det är en lösning som är lite svårsmält och mindre bra, men bortsett den invändningen så gillade jag boken skarpt. Betyget blir detsamma som sist, men av andra anledningar misstänker jag. Jag kommer definitivt att läsa mer av Trollope.

------------------------
Första recensionen 1992-05-15:

Jag blev bekant med Trollope när jag bodde i London och fastnade otroligt för denna småstadsskildrare.

'The rector’s wife' är enkelt berättad, vardagsnära, men engagerande, dramatisk och rolig. Trollope är den idealiska söndagsförfattaren.

Betyg fyra.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: