The Book Pond
1083 recensioner
4540026 besök
Lady
pixel
Thomas Tryon
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bra Böcker
Utgiven: pixel 1976
Det blev bara ett omläsningsprojekt 2014 och då valde jag en roman som jag höjde till skyarna sist det begav sig för 25 år sedan (1988). Sånt är alltid riskfyllt förstås, då det nästan är att be om en kraschlandning. Inte gå händelserna i förväg dock utan först berätta att Lady är skriven av Thomas Tryon, som under en period var en författare i ropet med bland annat skräckisen Harvest home, som jag också läst.

Berättaren är en vuxen man, Woody, som återger sin barndom på 30- och 40-talet när han var (platoniskt) förälskad i sin granne, den välbärgade Lady. Hon var änka och barnlös och väldigt omhändertagande mot grannungarna och andra barn i trakten. Hos henne fick de en insyn i en mer flärdfull värld, de bjöds på kakor, utflykter och fest, men det gick inte alltid lätt förstå sig på Lady. ibland drog hon sig tillbaka till sitt rum i långa perioder och när Woody kom för att träffa henne fick han veta av tjänarstaben Jesse och Elthea att hon vill vara ifred. Och ibland dyker också en mystisk rödhårig man upp, vilket alltid gör Lady orolig, men utan att hon ger någon förklaring till varför. Det är först många år senare som Woody av en slump får reda på vad Lady döljer och hans idoliserande och kärlek riskerar att ersättas av chock och avsky.

Nå, det var inte så dramatiskt att läsa om den här. Lady är fortfarande en bra bok med en fin beskrivning av relationen mellan Lady och Woody och detaljer från 30-talets USA. Vi navigeras långsamt genom Woodys barndom och jag finner det intressant att läsa om den här tiden då människor kändes mer grundade och uppskattade enklare nöjen, men samtidigt var det svårt för många, då hela samhället var märkt av den stora depressionen.

Tryon planterar tidigt ledtrådar om framtida dramatik och använder kanske lite väl mycket det man kan kalla "författarens förebud" i stil med "om jag hade vetat då att detta skulle bli sista gången...", "jag förstod långt senare betydelsen av det Lady sa..." etc. Avslöjandet av gåtan Lady kommer först mot slutet och då känns det som om Tryon har hållit oss på halster alltför länge. Hemligheten i sig knäcker jag långt tidigare den här gången, faktiskt primärt för att jag har ett vagt minne av den första läsningen, men också för att det kändes mer uppenbart nu. Jag blev inte lika tagen av Lady vid omläsningen, men det är alltjämt en läsvärd roman.

-----------------
Recension från januari 1988:


En pojke om åtta år blir vän med en elegant, charmig äldre dam och får ta del av hennes livshistoria. Genom Woodys ögon återupplever vi en liten stad i New England på 1930- och 40-talet.

Jag var aldrig beredd på vart Tryon skulle leda historien och blev otroligt tagen på sängen, men överraskningsmomentet lyfter bara boken ännu mer. Detta är en ovanlig kärlekshistoria och jag rekommenderar verkligen Lady, även om boken kan vara svår att få tag på idag.

A-Lo, 2014
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: