The Book Pond
1083 recensioner
4542462 besök
Flickan och påfåglarna
pixel
Mary Wesley
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Harnessing peacocks
Bokförlag: pixel Stenström
Utgiven: pixel 1994
ISBN: pixel 91-86600-89-3
Det som först lockade mig med 'Flickan och påfåglarna' var baksidan där det fanns en bild på Mary Wesley i profil längs med, vad jag tyckte såg ut som, en kanal. Det påminde mig mycket om London och Camden.

Fast själva boken utspelar sig i Cornwall, där den vackra Hebe har inrättat sitt liv. Efter att ha blivit gravid i tonåren kastades hon ut på gatan av sin familj. Hon klarar sig - och sin son - genom att börja med catering till gamla damer och sälja sex till en liten krets av beundrande herrar (påfåglarna). Det är så hon förskansar sig sina två stora talanger: att laga mat och älska och hon utövar båda med stor stolthet och tillfredsställelse. Men en serie oförutsägbara händelser hotar hennes tillvaro.

Jag blev överraskad av att läsa en brittisk författarinna (Wesley debuterade dessutom när hon var 70 år!) som skriver så rättframt om sex. Wesley ger verkligen en bild av Hebe som den glada horan utan ett uns av moralism; hon är sympatisk, varm, humoristisk och drabbas inte av några syndastraff för sitt yrkesval. Jag tycker mycket om Flickan och Påfåglarna för dess värme, ironi, oförställdhet, det pittoreska engelska landskapet och även dess litterära klass.

Att avfärda den som en naiv rom-com är för enkelt, under ytan finns mörkare stråk som familjens grymhet vid Hebes utomäktenskapliga förbindelse.

A-Lo, 1997
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: