The Book Pond
1083 recensioner
4475796 besök
Det blåser på månen
pixel
Eric Linklater
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel The wind of the moon
Bokförlag: pixel PAN/Norstedts
Utgiven: pixel 1968
Linklaters berättelse handlar om ett år ur systrarna Dina och Dorindas liv. Flickorna är ganska ensamma, för deras pappa bara jobbar och mamman bryr sig bara om pappan, så de gör vad de kan för att få lite uppmärksamhet; gråter floder med tårar eller äter upp sig till stora kolosser.

En kväll när deras pappa, major Rytter, packar inför en riskfylld resa till Bombardiet blåser det på månen. Major Rytter säger att då måste man tänka extra mycket på att inte uppföra sig illa, för om det är en ond vind blåser den rakt in i hjärtat och ställer till trubbel lång tid framöver. Dina och Dorinda tycker det är svårt, för när de själva anser att de sköter sig, får de bannor av de vuxna. Så snart som pappan är borta kommer den lokala häxan och ger dem en magisk dryck som förvandlar dem till kängurur för en stund. Det hade inte flickorna räknat med, men är man känguru kan man i och för sig tala djurens språk och de reder upp mysteriet på djurparken. Där träffar de också Guldpuman och Silverfalken och när de får reda på att pappa Rytter är fånge hos den onde Hulahu Blod slår de följe med puman och falken för att rädda honom.

'Det blåser på månen' är en av de sagor som jag läst många, många gånger och fortfarande gillar. Den är lite mörk och mystisk, oroande snarande än roande ibland, men samtidigt fantastisk och full av fantasiutflykter.

A-Lo, 1985
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: