The Book Pond
1083 recensioner
4549414 besök
Kejsarinnan
pixel
Nicole Avril
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel L'impératrice
Bokförlag: pixel Forum
Utgiven: pixel 1996
ISBN: pixel 91-37-10902-2
När min syster Eva och jag var ute och tågluffade i Europa 1998 var Wien en av våra destinationer och vi blev hänförda av den vita staden med de många upplysta, palatsliknande husen. En dag tog vi oss också ut till Schönbrunn, där bland annat kejsar Franz Josef bodde med sin gemål Elisabeth (kallad Sissi) i slutet på 1800-talet och just när vi var där var det en stor utställning om densamme.

Prinsessan Diana hade avlidit året innan (1997) och när jag gick och läste skyltarna om kejsarinnan slogs jag av hur många likheter det fanns dememellan: båda var flickbrudar som gifte sig med äldre män som var otrogna mot dem, de hade svärmödrar som inte var lätta att tampas med, de fann sig aldrig tillrätta i det påpassade och stela hovlivet, men älskades av folket för sin charm och skönhet, de led av rastlöshet, inre demoner och ätstörningar och slutligen så dog båda vid unga år.

Jag blev så intresserad att när vi kom hem från tågluffen gick jag och lånade Nicole Avrils biografi om Sissi. Den gestaltar allt det jag beskrivit ovan och författaren använder fiktiva tankar och kommentarer för att ge kejsarinnan och kvinnan en personlig röst ovanpå det faktaunderlag som finns.

Avril skriver lite drömmande, nästan poetiskt och ibland stör jag mig lite på stilen, men sakta sögs jag in i Sissis sorgliga och dramatiska levnadsöde. Boken var också något av en historielektion för mig, eftersom Avril lutar berättelsen mot de turbulenta händelser som utspelade sig i det habsburgska kejsardömet vid tiden.

A-Lo, 1998
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: