The Book Pond
1083 recensioner
4539945 besök
The Hippopotamus
pixel
Stephen Fry
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Flodhästen
Bokförlag: pixel Arrow
Utgiven: pixel 1995
ISBN: pixel 0-09-945703-2
Ted Wallace är inte i sitt livs bästa form. Han är en frånvarande far, en försupen, avdankad poet som numera bara klarar av att skriva limerickar och ovanpå allt annat har han precis förlorat sitt jobb som teaterkritiker.

När han ska dränka sina sorger på en bar i London stöter han på sin guddotter Jane som är sjuk i leukemi. Hon ger honom ett uppdrag, att åka ner till sin gudson David och hans familj i Swafford och rapportera de fenomen han bevittnar där. Ted har inte den blekaste aning om vad Jane talar om, utan avskriver hennes babbel som någon slags religiös omvändelse i livets slutskede. Men han åker trots allt (han får betalt för besväret) och det går inte lång tid förrän han ska skåda något som kanske till och med kan få cynikern och ateisten Wallace att ändra uppfattning?

Hela året har min läsning gått trögt och varit bortprioriterad. Så det är med den utgångspunkten jag plockar upp the Hippo. Jag tänker att lite fnösketorr brittisk humor borde väcka upp mig ur min dvala.

Till en början gör det inte det, fastän Frys anti-hjälte Wallace är precis så bitter och rolig som jag föreställt mig. Men en bit in händer det något. En oväntad vändning! Boken skiftar tyngd från substanslöst ordvrängande till att bli något som närmast kan beskrivas som en blanding av en Agatha Christie-roman och Brideshead Revisited; ett sällskap ur övre medelklassen på en herrgård, livsfrågor om tro och tvivel vid middagsbordet, en tätnande mystik och så Wallace som smyger omkring som någon slags 'Poirot' för att lösa gåtan.

Jag inser att jag underskattat Fry. Han är inte bara en frispråkig funny man, han vill också berätta en historia på sitt eget speciella sätt och kanske ingjuta en förhoppning om att mirakler kan inträffa, om än inte storstilade bibliska, utan sådana som kommer ur vanlig medmänsklighet. Det funkar på mig i alla fall. Jag känner mig löst ur min långvariga läskoma och ger boken en klar fyra.

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: