The Book Pond
1083 recensioner
4549386 besök
Känner du Pelle Svanslös
pixel
Gösta Knutsson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1996
ISBN: pixel 91-638-3383-2
När man bor i Uppsala går det inte att undvika stadens koppling till Gösta Knutsson och de sagor han skrev om den lilla katten Pelle Svanslös. Jag var ett stort fan som liten, men kan också nu fullt ut uppskatta julkalendern med Björn Kjellman som Pelle eller Turistbyråns 'Pelle-promenader', där man passerar Åsgränd, Öfvre Slottsgatan, Domkyrkan och alla andra ställen där böckerna utspelar sig. Så när jag på bokrean fick syn på en utgåva med de tre första berättelserna slog jag till.

Här får man historien ända från början; hur det kom sig att Pelle blev Svanslös, hur han hamnade inne i stan hos Birgitta och hennes familj och den sista boken handlar om hans Amerikaresa. Det dröjer förstås inte länge förrän Pelle stöter på den sluga och elaka Måns med sina mindre begåvade underhuggare Bill och Bull. Alltid ska de ställa till förtret för Pelle, men 'den som gräver en grop åt andra...' gäller undantagslöst i Gösta Knutssons värld och det ordnar sig alltid för den så snälla, men lite menlösa Pelle.

Även om det här är barnböcker, så finns här något för vuxna. De är charmigt skrivna med insikt om katters beteende och med Pelles kommentarer blir det småroligt att förstå varför han mjauar, spinner, fräser. Jag tycker också att det är lite roande att läsa om det svunna 50-talet. Det är ett Sverige som inte finns längre med pappor som bär hatt, välartikulerade barn, trygga kärnfamiljer som leker ordlekar på julafton. Boken är fint illustrerad med originalteckningar.

A-Lo, 1997
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: