The Book Pond
1083 recensioner
4544041 besök
The poisonwood bible
pixel
Barbara Kingsolver
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Giftträdets bibel
Bokförlag: pixel Harper Torch
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 0-06-051282-2
Det här är en bok som jag hörde talas om för några år sedan när den var med i Oprahs (Winfrey, vem annars ;-) bokklubb, men det är inte förrän nu när den kom upp i vår bokcirkel som jag började på den.

'The Poisonwood Bible' handlar om en amerikansk missionärsfamilj som kommer till Kongo (f.d Zaire) på 60-talet, när landet fortfarande var under belgiskt styre. Familjen Price består av en kompromisslös far, modern Orleanna och fyra döttrar. Genom kvinnornas berättelser får man både en bild av deras nya vardag med total kulturchock, hårt klimat och fattigdom, som den politiska kontexten med den vite mannens kolonialvälde och den blodiga revolutionen och hur dessa händelser påverkar och förändrar dem som individer.

Det tog mig ett litet tag att komma in i boken, men sedan läste jag den med nöje. Kingsolver tycker jag har gjort ett fantastiskt jobb med att ge röst åt var och en av flickorna och deras olika personligheter. Leah är den förnuftiga med världssamvete, som ser upp till fadern och sedan när hon förlorar tron på honom fortsätter att söka en fadersgestalt. Adah gömmer sig bakom sitt handikapp och leker ordlekar, men är skarpt intelligent och inte så lite cynisk. Rachels fåfänga har inga gränser och det är väl meningen att man ska tycka att hon är en riktig bitch, men jag kan faktiskt inte låta bli att skratta åt hennes sarkastiska och träffsäkra formuleringar. Ruth May är bara barnet och det framgår då hon inte alltid förstår vad som pågår i hennes omgivning. Mamma Orleanna är olycklig i sitt äktenskap, men fyra barn och den dagliga kampen för brödföda gör att hon inte längre har någon energi att göra något åt det.

Gemensamt för dem alla är att de är överlevare, var och en med sin strategi och det är också en anledning till att jag t.ex inte vill döma Rachels självupptagenhet så hårt. Styrkan i kvinnorna gör det också till en hoppfull bok, där det inte saknas glädjeämnen, trots att mycket elände kantar deras väg.

Bilden av fadern och hans orubbliga tro på sin gudomliga mission och sin egen rättfärdighet skildras dock ganska skoningslöst. Han är en demon som verkar sakna empati och förståelse för såväl sin familj som det främmande land han befinner sig i. Hans synvinkel förblir outforskad, men i Orleannas berättelse anas en viss förklaring i hans minnen från kriget.

Jag tycker att Kingsolver drar ut på slutet alldeles för länge utan att det egentligen leder någon vart, men i övrigt är det här en bra berättelse om ett land och en familj i upplösning skriven med ett fantastiskt språk.

BOKKLUBBENS KOMMENTARER:
De andra gav boken 3:or och 4:or.

Lillasyster tyckte att den politiska budskapet fastnade och gjorde intryck, trots att den inte var drivande som tema. Väckte intresse för Kongo. Första kapitlet var mycket flummigt och slutet känns väldigt öppet för tolkning.

Johanna förde fram att det var intressant hur Kingsolver skildrade FN:s pådrivande roll i 'lösningen' av Lumumba-frågan. gillade att problematiken i Afikas länder lyftes fram och hon hade gett den högre betyg om den inte hade varit lite seg på sina ställen.

Jenny tyckte att beskrivningarna (för många adjektiv!) tog överhand och gjorde den tråkig och sövande.

Eva J hade också invändningar mot längden, men kände att boken med sina beskrivningar av det fattiga och hårda livet gav perspektiv på hur bra man har det själv.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: