The Book Pond
1083 recensioner
4543896 besök
Gone baby gone
pixel
Dennis Lehane
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Gone baby gone (svenska)
Bokförlag: pixel Bantam Books
Utgiven: pixel 1999
ISBN: pixel 0-553-81220-3
Efter den makalöst bra Shutter Island fick jag smak för mer av Dennis Lehane.
A Kenzie and Gennaro novel står det på omslaget till 'Gone baby gone', vilka liksom 'Par i hjärter' både är ett kärleks- och deckarpar (Patrick och Angela i förnamn). Boken börjar med att paret kontaktas efter att en fyraårig flicka försvunnit spårlöst och polisen inte hittar något att gå efter. Kenzie/Gennaro börjar rota i fallet tillsammans med polisinspektörerna Broussard och Poole, men det är inte förrän ett andra barn försvinner som bitarna börjar falla på plats och de inser att om de avslöjar sanningen riskerar de både sina samveten och sina liv.

'Gone baby gone' har precis kommit ut i en svensk översättning, men jag läste den på engelska vilket jag tror kan vara en fördel pga de rappa dialogerna och slipade och ofta roliga texten, som i följande avsnitt:

'If just a tenth of what we were hypothesizing was true, a pretty large crime hade been committed right in front of us. Not near us. Not in the same zip code. But as we'd knelt beside the perpetrators. Right under our noses... Did I mention that we make our living as detectives?'

Men allt är inte bara slapsticks och ironi, utan det här är en spännande deckare med oväntade vändningar som ställer allvarliga frågor om barns rättigheter och föräldrars skyldigheter. Vissa karaktärer kanske är något hollywoodiserade, men de flesta huvudpersonerna är sympatiskt tecknade utan att framstå som vare sig alltigenom goda eller onda. 'Gone baby gone' kanske bättre än någon annan deckare jag läst visar vilken fin linje som egentligen skiljer det som är juridiskt rätt från det som är fel och att det inte alltid behöver sammanfalla med vad som känns moraliskt riktigt.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: