The Book Pond
1083 recensioner
4544077 besök
Unless
pixel
Carol Shields
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Om inte
Bokförlag: pixel 4th Estate
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 0-00-713769-9
Reta Summers är en kanadensisk författare som är lyckligt gift och har tre tonårsdöttrar. Allt vore bra, om det inte vore för att äldsta dottern Norah en dag hoppar av universitetet, lämnar sin pojkvän och slår sig ner i ett gathörn med skylten 'Goodness' (Godhet). Där sitter hon sedan varje dag, vägrar att prata med sin familj och sover på härbärgen.

Reta kommer till slutsatsen att 'Goodness' syftar på författaren Danielle Westermans påstående att kvinnor kan uppnå 'goodness but not greatness'. Hon börjar lägga märke till hur även framstående kvinnor utesluts och inte nämns, att det bara är mäns framsteg och verk som räknas. Hon skriver ursinniga brev till chefredaktörer, författare och andra, som hon sedan aldrig postar. Förtvivlat försöker hon hitta exempel som visar på motsatsen, för att på så sätt rädda Norah - och sina två andra döttrar.

Det här är en luftigt skriven, elegant roman med lite underfundig humor, men ändå märkligt svårforcerad. Engelskans svårighetsgrad ligger kanske något över medel (jag var tvungen att slå upp ord som trilobite = fossilerade leddjur..), men det är inte bara det. Jag får inget grepp om boken. Hanteringen av familjekrisen, som spontant känns som det centrala, står till stor del tillbaka för inblickar i Retas vardagsliv. Det är hennes författarskap, diskussionerna med chefredaktören, besök till biblioteket, kaffe med väninnorna osv. Jag måste säga att jag inte alla gånger förstår vad syftet med de här avstickarna är.

Det finns oavsett detta en röd tråd som blir ganska uppenbar efter ett tag: kvinnors underkastelse och marginalisering i världen. Att få ta plats, att få det erkännande man förtjänar, det är ett ständigt aktuellt ämne, värt att ventilera. Men jag vet inte om paketeringen i Unless gör det på det mest optimala sättet.

Jag tycker som sagt det flaxar lite åt alla håll, att slutet blir lite hastigt ihopplockat och inte ger mig tillfredsställande svar. Visst, jag gillar inte när böcker blir övertydliga och skriver på näsan heller, men det här var nog lite för subtilt för min smak.

Jag har tidigare läst Larry's party av Carol Shields och gillat och jag tror inte Unless kommer stå i vägen för att jag någon gång också ska läsa The stone diaries.

A-Lo, 2011

1 kommentar
Enligt O (http://www.enligto.se/) 2011-10-02 20:02
Har inte läst Unless, men älskade Stendagböckerna.
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: