The Book Pond
1083 recensioner
4539961 besök
The subtle knife
pixel
Philip Pullman
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Den skarpa eggen
Bokförlag: pixel Dell-Laurel Leaf
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 0-440-23814-5
Den andra delen i Philip Pullmans Dark materials-trilogi börjar i vår värld. Tolvårige Will sätter sin mor i säkerhet sedan han insett att de är förföljda. Han flyr med väskan med brev från sin far, äventyraren Stanislaus Grumman, och hittar av en slump ett 'fönster' in till en annan värld: Cittàgaze. Där slår han följe med Lyra, hjältinnan från The golden compass, hon för att upptäcka hemligheten bakom det mystiska materialet 'dust' och Will för att hitta sin pappa.

Tiderna är dock oroliga, Cittàgaze är befolkat av självätande Specters som nästintill uptlånat den vuxna befolkningen, i en annan värld rustar Lord Asriel en armé för att starta krig mot kyrkan och häxorna flyger att ansluta till honom. men de behöver Lyra i kampen. Och det gör även motståndarsidan, Sir Charles Latrom och den genomonda mrs Coulter, Lyras mamma. Den vilda jakten på de båda barnen genom tid och rum har börjat, men de är varken passiva eller rådlösa och tänker inte ge sig utan strid.

Med Dark materials-serien har Pullman lyckats skapa helt egna och unika unviersum, tacksamt befriade från fantasy-genrens utpräglade stereotyper. De är spännande, uttrycksfulla och förvånansvärt mörka i sin ton för att betraktas som ungdomslitteratur. Den 'duktighetsstämpel' som jag tyckte svävade över Lyra i the golden compass är nerslipad i andra delen och har ersatts av en flicka som känns som sin ålder. Fast både hon och Will är utrustade med mer tåga och överlevnadsinstinkt än de flesta.

Så som ofta i en trilogi blir dock andra delen en transportsträcka i väntan på upplösningen och så också här. Handlingen blir mindre engagerande och ibland ganska rörig när Pullman ska ställa alla sina huvudrollsinnehavare i startposition för slutspurten.

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: