The Book Pond
1083 recensioner
4540002 besök
Fit for life: ät dig i form
pixel
Marilyn och Harvey Diamond
Framsidesbild
1
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Fit for life
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1986
ISBN: pixel 91-34-50813-9
Fit for life-dieten fick en enorm publicitet när den kom i mitten på 80-talet. De leende amerikanerna påstod sig ha nyckeln till hälsa, viktnedgång och välmående och fick under en tid många anhängare, men var som så mycket annat en övergående fluga (hur många följer egentligen den här dieten år 2004?)

Diamonds idé är att det inte bara spelar roll vad man äter, utan även när och hur. De stora huvuddragen går ut på att

- öka intaget av frukt och grönsaker radikalt

- endast frukt är lämplig föda fram till lunch

- kolhydrater och proteiner inte ska blandas i samma måltid

- träning bör utföras flera gånger i veckan på morgonen för bästa effekt.

'Följ våra råd och du behöver aldrig banta mer!' skriver de löftesfyllt. Ja, vem behöver banta med en sådan rigorös kosthållning? Under makarna Diamonds entusiastiskt dirigerande penna låter allt fantastiskt, men i praktiken hade jag stora bekymmer med att i princip all 'vanlig' mat inte längre gick att äta pga sin protein- och kolhydratmix, typ pannkakor, spagetti och köttfärssås, köttbullar och makaroner, fiskgratäng, fiskpinnar och potatismos. Sverige var ju inte heller så fantastiskt på fruktfronten när den mörka årstiden infann sig och det bara gick att välja på äpple, banan och apelsin.

Jag har ingen aning om de vetenskapliga beläggen bakom den här metoden, men anar att de kanske är lika underbyggda som medeltidens uppfattning om att sjukdomar orsakas av obalans i kroppsvätskorna...

Och ur praktisk synvinkel passar den nog mycket bättre i ett året-runt-soligt Kalifornien än i ett kallt Sverige. Det blev nog inte många dagar med Fit for life för min del om jag ska vara helt ärlig.

A-Lo, 1988

3 kommentarer
Henrik 2013-09-08 15:49
Hej, jag följer denna dieten förutom att jag inte har djurprodukter alls i min kost. Fit for life var inte först med denna kost, utan den har följts i tusentals år i Indien, där man utöver (inte lika mycket nu längre sen västtlig matkultur gjorde sitt intåg) Ayurveda, som är deras kompletta hollistiska hälsosystem. Skillnaden är att Ayurveda tar det mycket längre och delar upp oss i kroppstyper med specefika kost-programm för varje. Alltså, den är mer komplett och erkänner att vi alla har individuella kroppstyper som beter sig på olika sätt.

Det fungerar. Har varit i balans med min vikt och allt annat(sömn etc) sen jag startade med detta. I samband med att rensa ut mina viktiga renhållningsorgan så har jag fått ännu bättre effekter på mitt välmående.
Boken rekommenderas varmt.
MVH Henrik
Tobbe 2021-02-10 19:55
Vem som använder konceptet?? Alla "nya" flugor (de senast 35 åren), har ju hämtat det mesta från "Fit for life". Bara ändrat om lite. De var verkligen före sin tid. Helt logiskt och underbart koncept
Eva 2021-03-03 10:50
Min mamma hade boken på 80-talet, sen rensade hon bort den.Nu har jag köpt den från Bokbörsen.Den är jättebra och hjälper mot mina magproblem. Det bästa för mig är just att bara äta frukt fram till lunch.Gillar också hans andra bok "Lev utan smärta".
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: