The Book Pond
1083 recensioner
4475840 besök
Kocksgatan
pixel
Ernst Brunner
Framsidesbild
1
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 1992
ISBN: pixel 91-0-055380-8
En pocketupplaga av Kocksgatan reades ut för 19 spänn och eftersom jag skulle jobba i Stockholm under sommaren blev jag lite sugen på att läsa denna stadsskildring. Kocksgatan ligger på söder och är en ganska oansenlig vägstump, men i Brunners värld händer det en hel del bakom fasaderna under de heta sommarmånaderna.

Berättarröst är poeten Carli Hoffman som glider fram genom tillvaron och umgås med sina vänsterorienterade grannar och konstnärspolare med 'käcka' smeknamn som Tvekan, Flugan och Nacka. Recensenterna beskrev det som en 'drastiskt och myllrande berättelse'. I mina ögon verkar det mest handla om att dricka vin och ha sex i stora lass, något som Brunner skildrar med stor förkärlek. Jag läser 25 sidor och tråkas nästan ihjäl. Jag tvingar mig att läsa till sidan 192, men sen orkar jag tamejfan inte mer. Det här är bland det sämsta, mest pretentiösa skit jag någonsing lagt ögonen på.

Brunner ska tvunget göra liknelser av allting för att få det att låta - ja, jag vet inte - men patetiskt är ett ord jag skulle använda: Mitt i en förförelsescen yttrar t.ex. Carli följande: 'Det att du är skön både som konst och natur. En kroppens skönhet stegrad till en metafysisk lära om det sköna.' (!) En orgasm beskrivs med orden: 'Bakom de små plaggens utsökta tunna gas fanns just då en bild av ett heligt, drunknande offer.' Jesus. Ingen av personerna i den här boken känns ett dugg verklighetsförankrade och inte händer det någonting av intresse heller. Det är inte ofta jag inte läser ut en bok, men jag kan inte göra annat i det här fallet. Kocksgatan är ett solklart bottennapp som knappt förjänar de futtiga kronor jag lade ut på den.

A-Lo, 1993
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: