The Book Pond
1083 recensioner
4549396 besök
Brave new world
pixel
Aldous Huxley
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Du sköna nya värld
Bokförlag: pixel Penguin
Utgiven: pixel 1955
En skön ny värld utan krig, där alla är lyckliga och nöjda med den plats de har i livet, där man aldrig är ensam och där alla tabun kring sex har försvunnit. Det låter kanske som en idealisk plats, men naturligtvis kommer ingenting utan eftergifter.

I Huxleys framtida London nås detta tillstånd genom kemisk manipuliering av embryon som hanteras i jättelika uppfödningsstationer. Under spädbarnsåren indoktrineras de dessutom vid varje sovande tillfälle med budskap som ska främja deras tilltänkta position. Resten av livet omges man av likasinnade människor och statligt sponsrade aktiviteter så att man aldrig får en chans att i lugn och ro fundera över sitt öde. Om man trots detta skulle känna ledsamhet eller tomhet finns soma som är någon slags lsd-tripp utan biverkningar och som delas ut gratis.

Men även i det mest välplanerade samhälle finns det undantag och här heter de Bernard Marx och Helmholtz Watson, två herrar som känner sig udda och utanför. Bara det i sig utgör ett hot, men när Bernard dessutom tar en tur till utkanterna av civilisationen och tar med sig en 'vilde' hem blir det riktig fart på myndigheterna.

Jag tycker boken är seg i början när de mer tekniska detaljerna kring utopins byggstenar ska avverkas. Men när boken byter fokus till individnivå blir det både lättare att relatera och att läsa.

Huxley skrev Brave new world som en satir och det märks då den i tonen ligger långt ifrån den betydligt dystrare 1984. I skrivande stund trodde han nog att dystopin var något fullkomligt otänkbart och raljerade därefter.

Även om det finns mycket i boken som fortfarande kan uppröra en modern läsare, så går det samtidigt att konstatera att på vissa sätt är vi inte långt ifrån den verklighet Huxley beskriver. Vi har visserligen inte avskaffat föräldraskap, men provrörsbarn är en realitet, dna-analyser för att tidigt upptäcka sjukdomar hos foster är en etisk debatt vi för, mediautbudet idag är omfattande och till stora delar så banaliserande att människor inte behöver tänka särskilt mycket själva, skönhetsoperationer för att skjuta upp åldrande är vardagsmat, antidepressiva tabletter säljs som aldrig förr.

Är detta då en förkastlig eller en skön ny värld? Det handlar naturligtvis om perspektiv. Människans fria vilja - om man nu kan prata om en sådan - är förbrukad, konst, vetenskap, religion och nära sociala relationer har offrats. Men man har ingen svartsjuka och inga krig, ingen svält, inget åldrande och inga sjukdomar utan ett rent och stabilt samhälle där varje människa är tillfreds.

Vilket vill vi ha? Det är nog även något för oss själva att fundera över. Frågan är om det finns någon väg tillbaka?

A-Lo, 2008
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: