The Book Pond
1083 recensioner
4539983 besök
The golden compass
pixel
Philip Pullman
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Guldkompassen
Bokförlag: pixel Ballantine Books
Utgiven: pixel 1997
ISBN: pixel 0-345-41335-0
Philip Pullman fick 2005 års Astrid Lindgren-pris för bland annat fantasyböckerna om den modiga flickan Lyra. Jag hade hört mycket gott om honom redan innan dess, men det stärkte mig i mitt beslut att läsa 'The golden compass', som är den första delen i serien 'His dark materials'.

Fantasygenren är normalt sett inte min grej, eftersom det känns som om många författare har något slags Tolkienkomplex och utan större variation förlägger sina verk till fiktiva riken fulla med trolska skogar och alver som är i ständig strid med mörka krafter. Men 'the golden compass' är inte sådan tack och lov utan utspelar sig faktiskt delvis i Oxford i en obestämbar tidsålder!

Det är lite roligt att Pullman valt verkliga miljöer där han placerar in sin högst fiktiva handling, för man blir snart varse att vi hamnat i en helt annan värld där det finns häxor och andra flygande fantasifoster samt Pansarbjörnar, dvs talande isbjörnar som är stora krigare och har ett eget kungadöme på Svalbard. Alla människor verkar nog så lika oss, men den stora skillnaden är att var man har en typ av ande eller själ, en så kallad 'daemon' i form av ett djur som ständig följeslagare. En människa utan sin 'daemon' är lika otänkbart som om vi vore utan hjärnor och experiment med denna starka koppling har en framträdande roll i handlingen.

I bokens centrum står alltså den tolvåriga Lyra, en egensinnig och äventyrlig flicka som växer upp utan föräldrar på det anrika universitetet Jordan i Oxford. Historien börjar när hon blir vittne till hur professorerna försöker förgifta hennes morbror, den lärde Lord Asriel. Sedan börjar barn försvinna under mystiska omständigheter, Lyra blir assistent till den tilldragande men ack så falska Mrs Coulter, rymmer och kastas in i ett äventyr hon aldrig hade kunnat drömma om.

Det är en fantastiskt fantasifull och särpräglad berättelse, väldigt drivande och ofta spännande med många roliga detaljer. Skulle jag ha varit femton tror jag det inte skulle varit möjligt att lägga den ifrån sig och säkert hade jag höjt den till skyarna. Att läsa den som 32-åring är inte lika uppslukande; det känns litegrann att det främst är en bok för yngre läsare och efterhand känner jag en viss irritation med den ständigt rättrådiga Lyra. Men i stort sett är 'The golden compass' ett ypperligt hantverk som ger mersmak.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: