The Book Pond
1083 recensioner
4543917 besök
The Oxford murders
pixel
Guillermo Martinez
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Morden i Oxford
Bokförlag: pixel Abacus
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 0-349-11721-7
Som titeln anger är det här en deckarhistoria som utspelar sig i Oxford. En ung argentinsk student (man får av någon anledning aldrig reda på hans namn) kommer dit på stipendium, blir inkvarterad hos den lite skröpliga Mrs Eagleton och hennes barnbarn Beth, hittar en tennisklubb och tennispartner tillika flickvän i den rödhåriga skönheten Lorna.

Efter några veckor stöter han ihop med matematikprofessorn - och legenden - Arthur Seldom utanför sin port. Seldom har kommit dit efter ett märkligt meddelande i sitt postfack som är undertecknat med en cirkel och när de går in finner de mrs Eagleton mördad i sin säng. Polisen blir inkopplad, men det är Seldoms och den unge studentens resonemang man får följa. När ett nytt signerat meddelande dyker upp i anslutning till ett nytt dödsfall börjar de ana att mördaren meddelar sig med en matematisk kod och att han därigenom utmanar Seldom. Men varför?

Jag hade hört att The Oxford Murders skulle vara en riktigt smart och bra pusseldeckare och jag såg något klassiskt Kommissarie Morse-inspirerat framför mig. Så är det inte. Här finns knappast några nostalgiska tillbakablickar på traditionstyngda och murgröneklädda universitetsbyggnader utan hade kunnat vara vilken modern stad som helst. Martinez hänger sig överhuvudtaget inte åt några känslomässiga excesser i sitt berättande utan skapar en atmosfär och en huvudperson som är sympatiska, men aningen distanserade. Kanske det också är en effekt av den vetenskapliga värld Seldom och vår unge vän rör sig i som är mer korrekt än passionerad. Så ruskigt oförutsägbar som påannonseringen gör gällande är inte boken, men historien håller ganska bra och framförallt är den annorlunda.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: