The Book Pond
1083 recensioner
4544080 besök
The prestige
pixel
Christopher Priest
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Skenverk
Bokförlag: pixel Gollancz
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 9-780-57507-906-9
I slutet av 1800-talet verkar två magiker i London, Rubert Angier och Alfred Borden. Genom ett olyckligt ingripande av Borden i en av Angiers föreställningar, så blir de varandras svurna fiender. Under många år ägnar de sig båda åt spioneri och sabotage för att försöka bräcka varandra. Men det är en av Bordens illusioner som Angier inte vet hemligheten bakom, och i jakten på den kommer han i kontakt med elektricitetsforskaren Tesla. Mötet leder till att Angier får något i sin ägo som ger honom oväntad makt, och han utnyttjar den, men inte utan långtgående konsekvenser även för honom själv.

För ett par år sedan såg jag filmen The Prestige och blev helt tagen. Den var häpnadsväckande bra och hade en otäck tvist. Det var omöjligt att bortse från filmen när jag läste boken, och jag slogs bland annat av att manuset mer måste ha inspirerats av Priests förlaga än faktiskt ha följt det, för de är väldigt olika.

I större delen av boken får man följa både Borden och Angier via deras upphittade dagboksanteckningar där fejden och de stora hemligheterna blottläggs lite i sänder. Det är ett stilgrepp som jag tycker fungerar, men jag vet inte om det är alldeles så lyckat att låta det inramas av den nutida historien som aldrig låter sig utvecklas och förblir helt anonym för läsaren.

Utan filmen i åminne så hade jag nog upplevt boken som mer dramatisk och spännande, men nu känns det som om Priest gjorde ett misstag genom att avslöja mysteriet med Bordens illusion så pass tidigt som han gör. Till slutet blir det en liten aha-upplevelse, men mer av ett antiklimax faktiskt.

Ändå är The Prestige något utöver det vanliga att läsa, både genom sin originella handling, sättet den är skriven på och den ruggiga stämning som vilar över den. Läs boken, men glöm framförallt inte bort att se filmen!

A-Lo, 2009
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: