The Book Pond
1083 recensioner
4543927 besök
Brick Lane
pixel
Monica Ali
Framsidesbild
3
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Brick Lane (svenska)
Bokförlag: pixel Scribner
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 0-7432-6066-X
Boken handlar om en bangladeshisk kvinna Nazneen, som av sin far blir bortgift med en utvandrad man och därmed måste lämna sin hemstad Dhaka för att bosätta sig på den invandrartäta gatan Brick Lane i London.

Detta är en historia full av detaljer över Nazneens långsamma dagar i det nya hemlandet med vad det innebär: tvätt, städning, matlagning och hennes försiktiga försök att sakta, sakta vidga sin värld genom kontakt med andra bangladeshiska kvinnor. Hennes religion och hennes brevväxling med den kvarlämnade systern är hennes två ventiler för att orka och ha tålamod med allt det nya, inklusive sin påfrestande talföre, men inte så handlingskraftiga make. När N en dag träffar Karim tar han andan ur henne och snart är han hennes älskare.

Det överraskar både henne och läsaren. Otrohet med en yngre man är ingenting som man förväntar sig av en rättrogen muslimsk hustru. N drabbas av skamkänslor, men samtidigt känns det oundvikligt och som den naturligaste sak i världen. Det börjar gå upp för Nazneen att hon inte bara behöver foga sig i sitt öde, utan att hon kan göra sina egna val. Frågan är vad hon ska välja?

Det måttliga tempot till trots tycker jag om att läsa om hur N krossar kryddor i en mortel och gör den ena mustiga måltiden efter den andra, hennes stolthet när hon lär sig nya engelska ord, hennes skarpsynta iakttagelser av sin omgivning, som hon aldrig yttrar, utan behåller för sig själv samt hur hon gradvis växer i styrka, först som kvinna och sedan människa.

Men breven från hennes illitterata syster, som återges ordagrant är alldeles för många och jobbiga att läsa med sina grammatiska felaktigheter och även sidospåret med de politiska oroligheterna och uppkomsten av de bengaliska tigrarna är utdragna och jag förstår inte syftet med den noggranna skildringen. Hade boken kapats med en hundra sidor hade det nog faktiskt bara varit till dess fördel.

A-Lo, 2004
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: