The Book Pond
1083 recensioner
4542420 besök
Ro utan åror
pixel
Ulla-Carin Lindquist
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Norstedts
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 91-1-301332-7
Länge har jag velat läsa 'Ro utan åror', Rapportankaret Ulla-Carin Lindqvists första och sista bok. Men det har tagit emot, för jag är rätt blödig av mig och den handlar trots allt om hennes sista månader i livet. Till slut satt jag i alla fall uppe två kvällar med rinnande ögon och snörvlade mig igenom sidorna.

Ulla-Carin diagnostiserades 2003 med sjukdomen ALS (Amytrofisk lateralskleros), mot vilken det inte finns någon bot. Det måste vara en av de värsta sjukdomar man kan drabbas av, för intellektet förblir klart samtidigt som kommunikationen mellan hjärnan och musklerna slutar fungera och man lite i sänder förlorar rörlighet, tal och andningsförmåga. Detta drabbade henne hårt; en skärpt och sportig kvinna som hon tvingas be om hjälp för att ta sig ur sängen, äta, gå på toaletten. Hon beskriver vanmakten, förnedringen, rädslan och sorgen med få ord och i korta kapitel, men budskapet går fram. Jag fattar.

Det som är värst och samtidigt bäst att läsa om är hennes relation med de fyra barnen. Det att förbereda dem, att ta farväl. Men samtidigt är det där hon hämtar sin styrka och sin glädje. Som många andra beskriver hon hur hon mitt i krisen lär sig vad som är viktigt och får en ny syn på livet - det som är kvar. Det är meningen att det ska vara hoppfullt antar jag, men när jag sitter där med snor i hela huvudet är det för ledsamt för att jag ska kunna tycka att det är något positivt med att någon ska dö. Det kanske smälter in om ett tag...

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: