The Book Pond
1083 recensioner
4542405 besök
The story of Tracy Beaker
pixel
Jacqueline Wilson
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Historien om Tracy Beaker
Bokförlag: pixel Yearling
Utgiven: pixel 1991
ISBN: pixel 0-440-41807-0
Jacqueline Wilson är en av de mest kända ungdomsförfattarna i England (hon var säkert den mest kända tills J.K Rowling råkade skriva ett par böcker som blev lite halvt framgångsrika sådär), serien om Tracy Beaker kanske hennes mest välkända.

Tracy Beaker är i tioårsåldern och har börjat skriva historien om sitt liv. Det som skiljer henne från andra tioåringar är att hon bor på barnhem - igen - efter två misslyckade placeringar hos fosterföräldrar. Pappa är okänd, men Tracy har en mamma som hon framställer i god dager (är vacker, troligen filmstjärna, kör dyr bil). Det skiner dock igenom mellan raderna att det är oklart var mamman befinner sig och hon har inte hälsat på på många år. Tracy kanske inte är det ljuvaste av barn. Ett liv i olika fosterhem har skapat en utagerande, i grunden kärlekstörstande, unge med 'hösnuva', för hon är inte den som gråter inte.

En dag kommer det en journalist till barnhemmet för att skriva en artikel. Journalisten Cam fattar särskilt tycke för Tracy och en osannolik vänskap uppstår.

Från början när man ser typsnitt och teckningarna tror man detta ska vara sockersött, typ 'min favoritfärg är röd och jag fick en Barbie sport star i juklapp'. Men Tracys beskäftiga stil och försök att dölja de tragiska faktum som ligger bakom hennes situation är både hjärtskärande och roliga. Det här är en barnhemsbarnens Adrian Mole, en underbar historia som kan läsas av både ung och någon i trettio-plus-nästan-fyrtio-åldern. Jag vill redan ha fortsättningen!

A-Lo, 2011
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: