The Book Pond
1083 recensioner
4544052 besök
Den döende dandyn
pixel
Mari Jungstedt
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Månpocket
Utgiven: pixel 2007
ISBN: pixel 978-91-7001-498-7
Ett dramatiskt mord på en galleriägare inleder Marie Jungstedts fjärde roman om kommissarie Anders Knutas med entourage. Spåren leder vidare in i konstnärs- och homosexuella kretsar i Stockholm och Nils Dardels mest kända verk 'Den döende dandyn' får så småningom en central roll för handlingen. Parallellt med polisutredningen får man i vanlig ordning följa pressens arbete med journalisten Johan Berg i spetsen. Hans intresse för Gotland är ju inte bara yrkesmässiga då han nu har barn tillsammans med den frånskilda Emma, men de har ännu inte tagit steget att flytta ihop.

Mari Jungstedt brukar leverera. Jag gillade framförallt de två första böckerna i serien, medan Den inre kretsen var ett svagare kort. Tyvärr har kvalitén sjunkit ytterligare med Den döende dandyn.

Risken med att bygga upp sina böcker kring samma persongalleri är ju förstås att läsarna hinner tröttna på dem. Tvärtom kan man också argumentera att man kan vinna publik genom att skapa en återkommande trygg punkt, men det bygger också lite på att karaktärerna får lov att utvecklas en smula och sen måste ju naturligtvis handlingen runtomkring vara intressant och fängslande. Jag tycker till exempel Henning Mankell lyckades med det konststycket i Wallander-böckerna, där de första var aningen trevande men sen bara blev bättre och bättre.

I Jungstedts värld händer däremot nära på ingenting. Knutas harvar på i samma hjulspår, är lycklig med sitt äktenskap, retar sig på Stockholmspolisen Kihlgård, försöker få sin side-kick Karin att öppna upp om sitt privatliv - och misslyckas som vanligt. Emma och Johan strular vidare och kommer förstås inte ett steg närmre någon tomtebolycka i den här boken heller.

Men min främsta invändning är att spänningsfaktorn är märkbart låg. Jag engageras inte alls av historien och läser bara halvhjärtat vidare, jag som brukar sluka den här sortens böcker på två dagar. Recensioner jag läst av den femte delen, I denna ljuva sommartid, tyder på att samma problem återkommer där. Är det kanske dags för Jungstedt att begrava sin gotländska polisstation nu?

A-Lo, 2007
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: