The Book Pond
1083 recensioner
4545075 besök
Shantaram
pixel
Gregory David Roberts
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Bokförlag: pixel Abacus
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 0-349-11754-3
Shantaram är den osannolika, fast sanna historien om några av de år som Gregory David Roberts levde i Indien.

Roberts var en heroinist och brottsling som flydde från ett australiensiskt fängelse och fann en tillflyktsort i Bombay. Redan de första dagarna anlitar han tuirstguiden Prabaker och möter den vackra schweizerskan Karla och med dessa två människor börjar den kedja av händelser som totalt ska förändra hans liv. Roberts blir svarta börs-mäklare, flyttar till slummen där han öppnar en gratis hälsoklinik, bor ett halvår på landsbygden, börjar arbeta för den indiska maffian, blir slängd i indiskt fängelse och klarar sig knappt därifrån med livet i behåll.

Försvagad, men med obruten vilja, påbörjar han en ny karriär som Bollywood-agent och skådis, far till Afghanistan och slåss för Mujahedin, ett äventyr som han också överlever men som ger honom insikter om att han blivit utsatt för ett fruktansvärt svek av de människor som står honom närmast. Ska han kunna förlåta och än en gång starta om sitt liv på nytt?

Shantaram är finstilt och tegelstenstjock och i början fattade jag inte hur jag skulle kunna komma någonvart. Jag tyckte Roberts var en flummig dagdrivare som mest verkade intresserad av att röka gräs och dricka whisky. Jag retade mig på det som han omskriver som sitt 'öppna' sinne - som en motsats till ordinarie turisters beteende - som fick honom att lita på (och i stor omfattning dricksa) vilt främmande människor, vilket skulle visa sig gagnade honom. Han vill gärna ge sig själv en ödmjuk framtoning, men han är inte sen att berätta om sina tuffa år på gatan och i fängelset som lärt honom slåss till fulländning med nävar och kniv.

Den här märkliga kombinationen av slacker-macho-guru var svår för mig att relatera till och sympatisera med, men efter detta inledande motlut så ökade jag tempot rejält. Både hans personlighet och berättelse växer allteftersom man läser och jag lät mig dras med. Jag upptäckte till slut att jag blivit så charmad att jag inte ens lade några särskilda moraliska värderingar i hans kriminella gärningar som stöld och passförfalskning. Framförallt imponeras jag av Roberts optimism och okuvlighet. Bara det faktum att hans två första bokutkast blev förstörda av fängelsevakter och han ändå började om är ett exempel av många på detta.

De 900 sidorna är faktiskt också berättigade. Det är inte utfyllnad, utan varje händelse har ett särskilt syfte som ska visa sig längre fram och som knyter ihop trådarna. Det är sidor fyllda av kärlek till Indien, Indier och Karla, av dramatik, våld, mord och svek, av dyrbara läxor, av lycka och av sorg. Allt tycker jag förvisso inte är intressant, som t.ex. kriget i Afghanistan, men i stort sett blev Shantaram något av ständig följeslagare som jag läste vidare i så fort tid gavs.

En fråga får man inte svar på i boken: vad hände sen? Men då kan man besöka Roberts hemsida där hans biografi ger besked om att hans äventyrliga liv ingalunda ändade när boken gör det. Filmrättigheterna till Shantaram är sålda och på IMDB ser det ut som om filmen kommer 2008 med Johnny Depp i huvudrollen.

A-Lo, 2007

3 kommentarer
Hammerwoman 2011-09-10 11:22
Hi hi, efter en stunds surfande hittade jag hit. kristin.hammerman@gmail.com
A-lo (Http://www.thebookpond.se) 2011-09-10 11:50
Bra jobbat! Böcker kommer på posten!
Kurre 2011-09-10 12:14
Starkt jobbat Hammerfall!!!
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: