The Book Pond
1083 recensioner
4539921 besök
Två nötcreme och en moviebox
pixel
Hammar Filip, Wikingsson Fredrik
Framsidesbild
2
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bonniers
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 91-85015.31-8
Mediafenomenen Filip och Fredrik som efter sin tveksamma TV-debut med 'Ursäkta röran' fått revansch med framförallt kultprogrammet 'High Chaparall' kan också titulera sig författare. 'Två nötcreme och en moviebox' handlar om tonåringars uppväxt i 80-talets Sverige, som betraktat med dagens ögon var hopplöst efter. Med samma raljerande och vad en del skulle kalla befriande stil avhandlar de spritkonsumtion (eller rättare sagt, försök till den), den torftiga mediabilden, skolan med allt vad det innebar (mobbing, märkliga lärare, identitetssökande) och det stora mysteriet sex.

En del saker är riktigt roliga som att alla ungar faktiskt hade sirapsflaskor med sig på utflykter när 70-talistgenerationen var liten. Det har jag inte tänkt på förut, men det är alldeles sant och helt otänkbart idag när a)ingen människa bakar med sirap i sådana mängder längre och b)0,5 liters pet-flaskor har gjort storstilat intåg i våra liv. Pricksäkert känns också kaptilet som handlar om TV-serier som förändrade vårt liv där Twin peaks och Beverly Hills ligger i topp. Från samma kapitel återfinns repliken: 'Cosby kan med visst fog sägas vara det totala förkroppsligandet av 80-talets lobotomiserande USA-TV.' som jag fnissade en del åt.

Men.

För det finns ett sådant. 'Två nötcreme' är för mig i huvudsak två tonårspojkars biografi och även om jag känner igen det mesta de tar upp, så känner jag inte igen mig i det. T.ex att man som 13-åring skulle ha sett fram emot kemilektionerna som ett ställe att få skapa dunder och explosioner och att maskinskrivning var ett sätt att kunna ta en rast. Eh, nej. Jag var en tråkigt skötsam elev som var fenomenal på att skriva maskin och inte hade något intresse i några NO-ämnen whatsoever. Jag jagade heller inte falska Lacoste-tröjor på charter i Spanien, eftersom vår familj i stället åkte till Göteborg varje sommar där vi kunde kvarta hos släkten. Och jag varken tjuvrökte, spelade rundpingis eller hade spegelvägg med glashylla. Jag var en pluggis, som var lite halvmobbad och mest ägnade högstadiet åt att läsa böcker och önska mig inte bara från skolan, utan även från den lilla skitstad med svåra anlag av Jantelag som Karlskrona är.

Men jag kan förstå att människor (kanske mest killar) med mindre ångestladdat förhållande till sin tonårstid kan tycka att det här är väldigt festligt.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: