The Book Pond
1083 recensioner
4543990 besök
Tears of the giraffe
pixel
Alexander McCall Smith
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Giraffens tårar
Bokförlag: pixel Abacus
Utgiven: pixel 2003
ISBN: pixel 0-349-11665-2
Det här är andra delen i serien om the No.1 ladies' detective agency som Precious Ramotswe driver i Gaborone, Botswana. 'Tears of the giraffe' tar vid där första delen slutade och den medelålders Mma Ramotswe står nu i begrepp att förlova sig med bilmekanikern J.L.B Matekoni och flytta ihop (till hans lata husas fasa). Matekonis goda hjärta och svårigheter att säga nej bidrar också till att han en dag också fått två fosterbarn från barnhemmet som tillskott till familjen.

Livet utanför detektivbyrån är ett lika viktigt inslag i böckerna som de fall Mma Ramotswe åtar sig. Det är där hon lär sig om människors psyke och drivkrafter och med hjälp av den livserfarenheten, sin intuition och empati löser hon sina fall. Utan slagsmål, coola kommentarer eller pistoler. Och det är denna blandning av vanlighet, charm och en nypa spänning som jag tycker så mycket om med de här böckerna.

I 'Tears of the giraffe' lägger jag dock märke till en viss politisk hållning som inte minns från första boken. Här flikas det in kommentarer som att män självklart inte kan laga mat, att det tillhör kvinnornas uppgift att hålla gården i ordning och att det skulle vara förfärligt om alla människor skulle ta hand om sitt eget hem i stället för att ge arbete åt husorna. Jag vet inte om McCall Smith vill visa att det är som det är i Botswana, eller att han själv har dessa åsikter eller att han faktiskt vill slänga in en brandfackla. Vad jag vet är att jag med mina västerländska ögon har lite svårt behandla informationen på ett neutralt sätt och först blir aningens upprörd över denna ojämställdhet, men sedan skamsen över hur jag sätter mig till doms över ett samhälle jag ingenting vet om. Men jag kommer fram till att det är bra att det här 'diskussionsunderlaget' finns med; det gör berättelsen om den bästa kvinnliga detektivbyrån i Botswana lite mindre 'söt' och mer intressant.

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: