The Book Pond
1083 recensioner
4549365 besök
Den allvarsamma leken
pixel
Hjalmar Söderberg
Framsidesbild
4
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bra Böcker
Utgiven: pixel 1979
Det är unikt det som händer när jag läser Hjalmar Söderbergs 'Den allvarsamma leken'. Jag som normalt sett skyr svensk socialrealism (framförallt den om de stackars fattiga, förtryckta, arma människorna som det är sååå synd om) och bereder mig på att otåligt skumma sidorna för att få det gjort, finner att jag i stället läser långsamt, fångad av historien framför mina ögon.

Det är sent 1800-tal i Stockholm. Lydia Stille är en 18-årig kvinna som är förälskad i Arvid Stjärnblom och hennes kärlek är besvarad, men de håller det hemligt. Arvid vill inte gifta sig då han tycker sig ha för begränsad inkomst och dessutom framgår det att han inte är så pigg på att binda sig. Han kan dock tänka sig att ha en liten affär med Lydia, men hon säger honom att hon inte törs och deras vägar skiljs åt. Flera år senare träffas de igen, nu gifta på varsitt håll, vilket inte hindrar dem från att inleda en passionerad förbindelse. Arvid blir förälskad, men finner att relationens villkor inte längre dikteras av honom; Lydia har fått egna ben att stå på.

Hela historien berättas ur Arvids perspektiv och man lär känna honom som en arbetsam, men snål och egoistisk man. Hans beteende får väl sättas in i tidens sammanhang, men man kan ändå häpna över hans resonemang. När han först träffar Lydia och vill ha en liten fling bekymras han över om hon har haft någon annan, för det skulle ju klart störa hans goda uppfattning om henne! Lite senare går han dock och gör ett butiksbiträde med barn som adopteras bort utan större betänkligheter. Han betalar ju ändå ett månadsunderhåll, inte sant...

Att Lydia börjar agera självständigt, tar andra älskare och drar sig undan gör honom förvirrad och han hanterar det dåligt. Jag tycker det känns väldigt modernt och framsynt hur Söderberg som författare inte lägger några negativa värderingar i Lydias handlingar. Jag kan inte tänka mig annat än att boken säkert betraktades som moraliskt tveksam och kontroversiell när den kom ut. Söderbergs Stockholmsskildringar nämns ofta i recensioner och jag tar upp dem igen. Har man själv bott i hufvudstaden ger den stämningsfulla beskrivningen av gator, restauranger och barer - ofta i ett vinterlandskap - en ytterligare dimension till läsningen. Liksom språket som är vackert, avskalat och poetiskt utan att bli patetiskt.

Var Arvids och Lydias kärlek skulle ha hamnat om de tagit steget fullt ut från början får man inte veta. Nu blir 'Den allvarsamma leken' i stället en ganska vemodig och bra berättelse om konsekvenserna av att INTE göra några val, om dålig tajming och om kvinnors och mäns olika villkor i 1800-talets Sverige.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: