The Book Pond
1083 recensioner
4543999 besök
I ondskans spår
pixel
Peter Robinson
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Originaltitel: pixel Aftermath
Bokförlag: pixel Minotaur
Utgiven: pixel 2004
ISBN: pixel 91-89380-51-7
Peter Robinson är han som skriver deckarna där varje framsida har ett färgtema. I ondskans spår är rosa. Rosaskimrande är dock inte historien om kommissarie Alan Banks och de kidnappade, våldtagna och mördade flickor polisen hittar i en källare på Hill Street i York.

Jag älskar att läsa bra deckare emellanåt och inspirerad av Sydsvenskans deckarspalt lånade jag med mig Peter Robinson från biblioteket. Den är annorlunda på så sätt att man griper gärningsmannen redan från början och sedan nystas sakta den otäcka historien upp, där ingenting är vad det ser ut att vara. Parallellt med Banks utredning får man följa psykologen Jennie samt kollegan Annie och hennes undersökning av en polismans agerande i samband med gripandet av Terence Payne. Ju mer som kommer i dager, desto mer komplicerat blir läget och frågan om vem som är brottsling och vem som är offer ställs på sin spets.

Jag tycker Robinson har skapat realistiska och sympatiska - om det nu är rätt ord - karaktärer som tillbringar en inte alltför försumbar tid i genuina engelska miljöer som puben. Alan Banks är inte fullt så trött och sjuklig som sina diton i genren (även om han röker mer än vad som kan vara hälsosamt) och det finns klar utvecklingspotential för fortsatta delar i serien. Det är välskrivet och psykologiskt skarpt med viss ambition att beskriva hur kriminalitet och störningar kan fortplantas om man inte agerar i tid.

Kuslig är bara förnamnet och även om jag är en ganska luttrad thrillerläsare känner jag nog att man får mer detaljer än vad som behövs. En bok som kryper så in under huden borde kanske generera ett högre betyg, men faktum är att det har motsatt effekt på mig. Det blir en trea, men jag kommer säkert att läsa något av Robinson igen. Kanske den gula boken.

A-Lo, 2005
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: