The Book Pond
1083 recensioner
4549588 besök
The city of falling angels
pixel
John Berendt
Framsidesbild
4
Språk: pixel Engelska
Svensk titel: pixel Fallande änglars stad
Bokförlag: pixel Sceptre
Utgiven: pixel 2005
ISBN: pixel 0-340-89777-5
'Midnight in the garden of good and evil' gavs ut 1996 och toppade länge bestseller-listor samt blev film i Clint Eastwoods regi. Det skulle dock dröja tio år innan John Berendt kom ut med en efterlängtad uppföljare, 'City of Falling Angels' som utspelar sig i Venedig och liksom 'Midnight' bygger på verkliga händelser och personer.

Den börjar med den dramatiska branden i operahuset Fenice och den utredning som följer; var det en olyckshändelse eller en mordbrand? Berendt, som är journalist och verkar ha gott om inflytelserika vänner i Venedig (de flesta är i och för sig amerikaner), får intervjuer med alla inblandade från anklagade till åklagare. Åtalet löper som en röd tråd genom boken, men Berendt vandrar också vidare i den venetianska världen. Han tar sig in i de exklusivaste salonger, nosar upp intriger och maktkamper, träffar originella människor som 'råttmannen' Massimo Donadon som utvecklat nationellt smakanpassat råttgift eller Ralph Curtis som inrett sin palatsvåning som en rymdstation och brukar lyssnar på inspelade raketuppskjutningar... Genom mötena byggs bilden av Venedig upp, dess arkitektur, gator, befolkning, mentalitet och själ och det står klart - åtminstone utifrån Berendts perspektiv - att venetianarna är egensinniga, skönhetsdyrkande, stolta och fantastiskt byråkratiska.

Det här är inte en bok som inbjuder till sträckläsning, men jag tycker om 'The city of falling angels' för de ömsinta men skarpsynta och lågmält humoristiska porträtten av både stad och människor. Det skulle kunnat bli sensationslystet, men jag tycker Berendt lyckas med att hålla en hyfsat objektiv nivå och resultatet blir mer en studie i mänskligt beteende än skvallerjournalistik. Ibland undrar jag om allt kan vara sant, då människor verkar förvånansvärt öppenhjärtiga, men det skapar onekligen många intressanta historier. Eller så är det som greve Giralomo utbrister på första sidan: 'Venetians never tell the truth. We mean precisely the opposite of what we say.'

A-Lo, 2006
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: