The Book Pond
1083 recensioner
4549430 besök
De fega fick medalj
pixel
Rickard Fuchs
Framsidesbild
3
Språk: pixel Svenska
Bokförlag: pixel Bra Böcker
Utgiven: pixel 1992
ISBN: pixel 91-7133-041-0
Richard Fuchs har skrivit tveksamt roliga sjukhushumorböcker och ser på bokomslaget ut som Ugglan Helge i cardigan. Men när han iklär sig rollens om seriös romanförfattare finns det inget löjeväckande hos honom. Jag tyckte mycket om både 'Fölungen' och 'Silverpennan' och 'De fega fick medalj' gör mig inte heller besviken.

Boken börjar med att en italiensk restaurang i Soho, London sprängs i luften av två terrorister. Sedan hoppar handlingen tjugo år framåt i tiden och läsaren introduceras till den förmögna Philip Langford, som för det mesta beter sig som en belevad och generös gentleman, men som får oförklarliga humörsnycker och plötsligt blir aggressiv, otrevlig och snål. Philips vänner, den levnadsglada konstnären Frank som säljer få tavlor, men har desto större framgång hos kvinnor och Vietnamveteranen John Callagher anar att Philip bär på en börda han inte vill tala om. Möjligen är den kopplad till de hotelsebrev han får och mannen som betraktar honom från sin rullstol på gatan. Och vem är den smutsiga lodisen Stewart som håller till i slumkvarteren där han super sig redlös och skriker om världens orättvisor?

Jag älskar språket i 'De fega fick medalj'. Dialogen är lätt, elegant och naturlig och flyter fram under ögonen. Berättelsen är också fängslande och man anar samband, men förstår dem inte förrän mot slutet. Tyvärr fastnar Fuchs lite i en loop någonstans i mitten på boken och upprepar sig själv en gång för mycket så att tempot stannar av. Det är synd, för i övrigt är detta en väldigt läsvärd och gripande berättelse om skuldkänslor och människors olika sätt att hantera dem.

A-Lo, 1992
Skriv en kommentar
Namn:
URL/Hemsida:
Siffran sju:
Kommentar: